Ekspert afviser stop for dansk olieproduktion, mens brud på miljøregler undersøges

Der er ikke grundlag for at sætte dansk olieproduktion på pause, mens man undersøger, om det har gjort skade på naturen. Sådan lyder det fra juraekspert, efter Kammeradvokaten har konkluderet, at oliejagten har brudt med centrale miljøregler i årevis.

Det vil have "uoverskuelige konsekvenser" at sætte dansk olieproduktion på pause, mens man undersøger i hvilket omfang det har gjort skade på naturen. Sådan lyder vurderingen fra professor i miljøret Peter Pagh.
Det vil have "uoverskuelige konsekvenser" at sætte dansk olieproduktion på pause, mens man undersøger i hvilket omfang det har gjort skade på naturen. Sådan lyder vurderingen fra professor i miljøret Peter Pagh.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Selvom de seneste årtiers danske oliejagt kan have haft oversete konsekvenser for naturen, er der ikke grundlag for at sætte olieproduktionen på pause lige nu. 

Sådan lyder vurderingen fra Peter Pagh, der er professor i EU- og miljøret ved Københavns Universitet. 

“Det vil have uoverskuelige konsekvenser, hvis man skal til at indstille al aktivitet,” siger han og uddyber: 

“Ufatteligt mange andre projekter er ligeledes blevet vedtaget i modstrid med VVM-direktivet, fordi Miljøministeriet misforstod direktivet frem til 2017. De projekter vil i så fald også skulle indstilles, hvilket vil have store konsekvenser for vores forsyning.”

At bremse ethvert projekt, der har haft en virkning på omverdenen kan ende med at blive meget omfattende.

Peter Pagh
Professor i EU- og miljøret ved Københavns Universitet

Vurderingen kommer, efter Kammeradvokaten i en ny undersøgelse konkluderer, at dansk oliejagt i i Nord- og Østersøen har brudt med centrale miljøregler i flere årtier. 

På baggrund af rapporten vil Energistyrelsen nu lave en miljøundersøgelse af i hvilket omfang, fejlene er endt med at gøre skade på naturen.  

Der kan dog allerede nu være argumenter for at sætte olieproduktionen på pause, mens man undersøger de miljømæssige konsekvenser. Det mener Kenneth Løvenskjold Andreasen, der er ekstern lektor i klima- og energiret hos Syddansk Universitet. 

”Hvis man mistænker, at der er ved at ske en skade på miljøet, bør man også iagttage en række miljøretlige principper. Alternativet til at sætte produktionen i stå er at lade den køre, indtil den her undersøgelse er færdig, og det er heller ikke uden risiko. Man bevæger sig nu ind i et minefelt af juridiske udfordringer, som man kunne have undgået ved at vise juridisk omhu til at starte med," har Kenneth Løvenskjold Andreasen tidligere udtalt til Altinget.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Energi og Forsyning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024