Analyse af 
Andreas Arp
Simon Friis Date

Ny beslutning om brintrør skaber tvivl om den grønne omstillings champagne: Her er problemerne

Hvorfor er udskydelsen af brintrøret en udfordring, hvem har især noget på spil, og hvad skal der ske nu? Altinget giver svar på en række af de vigtigste spørgsmål efter regeringens nye melding om fremtidens brintinfrastruktur.

Udskydelsen af brintrøret kan få stor betydning for opsætningen af havvind.
Udskydelsen af brintrøret kan få stor betydning for opsætningen af havvind.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Andreas ArpSimon Friis Date

Regeringen kom tirsdag med en længe ventet udmelding om fremtiden for en dansk brintinfrastruktur, der blandt andet indebærer, at projektet udskydes til efter 2030.

Med meldingen garanterer staten også, at man er villig til at medfinansiere brintrøret, hvis branchen er klar til at binde sig til kapacitet.

{{toplink}}

Nyheden vækker bekymring i erhvervslivet, og den opdaterede tidsplan ærgrer også regeringen selv.

Altinget giver herunder svar på fire spørgsmål, der kan forklare hvorfor.

Udskydelsen har stor betydning for de danske energiselskaber, og de internationale energiselskaber, som har satset på Danmark som et nordeuropæisk centrum for brint. Men det har også betydning for opsætningen af vedvarende energi i Danmark.

De energiselskaber, der i disse år sætter solceller og vindmøller op på land og hav, regner nemlig ikke med at kunne tjene de fleste af deres penge på kun at sælge strøm. I en fremtid, hvor der i store perioder vil være rigelig grøn strøm til at dække behovet hos forbrugere og virksomheder, vil det særligt være strømmens biprodukter, man kan tjene på.

I Danmark er brint er et af de biprodukter, ofte indeholdt i samlebetegnelsen power-to-x, som virksomheder ser stort potentiale i. Det er særligt den tunge industri og cementproduktionen, som de fleste forventer vil have svært ved at blive elektrificeret.

Derfor har mange virksomheder set en potentielt lukrativ forretning i at høste en masse billig strøm i Nordsøen, omdanne det til brint og det med et rør ned til det tyske Ruhr-distrikt.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024