Eksperter i opgør med EU's politiske elite

ANKLAGE: Der er langt fra borgerne til magten i EU. EU's frontfigurer er ikke folkevalgte og yder ringe indsats for at blive folkeligt accepterede, mener flere europæiske eksperter.
Den tyske filosof Jürgen Habermas ser et stort problem i at EU's borgere ikke inddrages i det politiske liv i Bruxelles
Den tyske filosof Jürgen Habermas ser et stort problem i at EU's borgere ikke inddrages i det politiske liv i Bruxelles
Kristoffer Hecquet

"Den europæiske integrationsproces er foregået hen over hovedet på de europæiske folk, men EU kan ikke fortsætte uden at inddrage befolkningerne mere".

Sådan lød det fra den berømte sociolog Jürgen Habermas for nyligt i en tale i Berlin. Ifølge ham lider EU af et demokratisk underskud og i stedet for at tage tyren ved hornene, stikker de europæiske ledere hovedet i busken.

Habermas' anskuelse står han langt fra alene med, men deles af en række europæiske forskere og eksperter i europæisk politik og EU.

Mangel på kommunikation
Altinget | EU har talt med en af dem, Pawel Swieboda, formanden for Demos Europa, det polske formandsskabs vigtigste EU-tænketank, som er enig i problemet med den store afstand imellem EU-politikerne og befolkningen.

"At den amerikanske præsident Barack Obama stod på bussen og tog ud og talte med amerikanerne om jobs, er ikke noget, man ser i Europa. Lederne af EU's institutioner, som vi ikke har valgt direkte, har aldrig hoppet på en bus og taget rundt i Europa for at spørge befolkningerne, hvad deres bekymringer er," siger Pawel Swieboda.

Ifølge ham er forklaringen, at Europa ikke er en nationalstat, som vi i øvrigt forsøger at sammenligne EU med.  

At inddrage borgerne, det ville jo være at gøre det til en føderation, ligesom USA. Men det er der jo bestemt ikke nogen ønsker om.

Uffe Østergaard
Professor, CBS

"Europa er ikke en nationalstat, så det er derfor ikke den samme type demokrati, som der er i nationalstater. I EU er der en form for demokratisk legitimitet, men man kan ikke sammenligne den med nationalstaternes, da lederne i EU ikke er direkte valgt," siger Pawel Swieboda.

Ikke muligt at inddrage borgerne
Uffe Østergaard fra Department of Business and Politics på CBS deler frustrationen over, at man fra Bruxelles ikke har god kommunikation med Europas befolkning. Men han er ikke det mindste overrasket over, at det forholder sig sådan.

"I mellemstatsligt samarbejde er det jo slet ikke muligt at inddrage borgerne direkte - så skulle man lave EU til en føderation. Det tror jeg dog, de fleste ville have sig meget frabedt. I denne sammenhæng stiller man simpelthen nogle forkerte krav til EU, det er jo ikke en stat, det er et samarbejde mellem stater", siger Uffe Østergaard.

Langt til en løsning
Ifølge Pawel Swieboda bør der gøres noget for at bringe borgerne tættere på det europæiske liv.

"Fordi EU er et politisk projekt, er det nødvendigt at legitimere det - det er nødvendigt, at det fungerer godt. Og problemet er, at det ikke har fungeret godt de sidste par år. Vi skal tage diskussionen om EU's demokratiske legitimitet op. Der skulle nok være mere direkte legitimitet. Men der er ingen lette løsninger, og man er muligvis heller ikke klar til at adressere dem, som det er lige nu. Det må man gøre i en mere stabil tid end nu under krisen," siger Pawel Swieboda.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024