Eksperter sår tvivl om Venstres jobreform

JOBREFORM: Det skal kunne betale sig at arbejde. Men hvordan? Eksperter betvivler Venstres forslag om et “moderne” kontanthjælpsloft.

Lars Løkke Rasmussen går til valg på, at det skal kunne betale sig at arbejde. Men præcis hvordan har han ikke noget bud på.
Lars Løkke Rasmussen går til valg på, at det skal kunne betale sig at arbejde. Men præcis hvordan har han ikke noget bud på.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Klaus Ulrik Mortensen

At Venstre mener, at det skal kunne betale sig at arbejde, er de færreste danskere efterhånden i tvivl om.

Tvivl er der til gengæld om, hvordan partiet så vil sikre, at det faktisk kan betale sig at sparke dynen af sig om morgenen.

Efter valgudskrivelsen slog formand Lars Løkke Rasmussen fast, at en jobreform bestående af et “moderne” kontanthjælpsloft og lettelser for de laveste arbejdsindkomster skulle sikre de nødvendige incitamenter.

Mere konkret kunne det dog ikke blive her og nu. Og det får nu økonomer og skatteeksperter til at advare om, at en model, som for alvor skal øge forskellen mellem at være på passiv forsørgelse og i arbejde, bliver vanskelig og dyr.

Det er en illusion, at det kan lade sig gøre at lave en meget mere målrettet lempelse. Det er forsøgt. Virkeligheden og matematikken er Venstres værste fjende.

Bjarne Corydon
Finansminister (S)

“Den mest målrettede skattelettelse vil være et forhøjet beskæftigelsesfradrag – det er forholdsvist dyrt og har vist sig svært at målrette endnu mere,” siger professor i økonomi Bo Sandemann Rasmussen til Jyllands-Posten.

Fradrag for 29 milliarder kroner
Beregninger fra Finansministeriet viser, at hvis et øget beskæftigelsesfradrag skal give folk i arbejde 1.000 kr. ekstra i rådighedsbeløb om måneden, vil det koste 29 milliarder kroner. Til sammenligning har Venstre 15 milliarder til rådighed i 2020 til skattelettelser, hvis partiet bruger hele råderummet fra nulvækst i det offentlige på skattelettelser.

Avisen skriver, at den liberale tænketank Cepos har beregnet, at Løkke for 15 milliarder kroner i 2020 kan give en lavtlønnet 824 kroner i lettelse om måneden med den mest målrettede model.

“Det vil ikke være tilstrækkeligt til at løse incitamentsproblemerne, og når man står med et råderum til skattelettelser, bør man bruge dem på lettelser, der kan øge arbejdsudbuddet mere,” siger cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen.

Heller ikke finansminister Bjarne Corydon tror på, at Venstres forslag lader sig gennemføre.

“Det er en illusion, at det kan lade sig gøre at lave en meget mere målrettet lempelse. Det er forsøgt. Virkeligheden og matematikken er Venstres værste fjende,” siger Corydon til Jyllands-Posten.

Arbejdsmarkedsordfører i Venstre, Hans Andersen, vil ikke give noget konkret bud på, hvad reformen skal indeholde. Andet end at den som sagt skal gøre det lønsomt at arbejde.

Det var lørdag ikke muligt at få en kommentar fra Hans Andersen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024