EL strammer rotationsregler for ansatte

ÅRSMØDE: Ansatte i Enhedslisten bliver for fremtiden sidestillet med partiets politikere i de såkaldte rotationsregler.

Pelle Dragsted ville ikke kunne være blevet folketingsmedlem sidste år, hvis ansatte i partiet også tidligere var sidestillet med politikerne i rotationsreglerne.
Pelle Dragsted ville ikke kunne være blevet folketingsmedlem sidste år, hvis ansatte i partiet også tidligere var sidestillet med politikerne i rotationsreglerne.Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Sine Riis Lund

Flere tidligere ansatte i Enhedslisten er med rekordfart blevet til prominente folketingspolitikere for partiet siden valget sidste år.

Det har dog samtidigt tydeliggjort, at der gælder andre rotationsregler for de ansatte end for partiets lokalpolitikere og folketingsmedlemmer.

Som politiker kan man maksimalt komme til at sidde i 12 år, mens ansatte med de nuværende regler samlet kan komme til at sidde i op mod 14 år. Forskellen er slut nu.

Et flertal af de delegerede på Enhedslistens årsmøde i Gladsaxe stemte igennem, at ansatte fremover kan stille op i maksimalt syv år mod i dag ti år.

I praksis betyder det, at de ansatte også fremadrettet vil kunne sidde maksimalt op mod 12 år.

Nuværende medlemmer undtaget
Forslaget var stillet af hovedbestyrelsen, og for at debatten ikke skulle omhandle konkrete personer, blev det indført, at forslaget ikke gælder for de nuværende folketingsmedlemmer.

Var denne tilføjelse ikke indført kunne stramningen fremadrettet have ramt Maria Reumert Gjerding, der blandt andet er miljø- og landbrugsordfører, samt forsvars-, uddannelses- og forskningsordfører Eva Flyvholm. Trods stramningen kan de altså godt stille op ved næste folketingsvalg.

Pelle Dragsted nåede at være ansat i partiet i knap ti år, inden han sidste år blev nyvalgt folketingsmedlem. Han er dermed et eksempel på en, der med de nuværende regler ikke ville kunne have stillet op sidste år.

 

Dokumentation

Enhedslistens rotationsregler (tilføjelse i kursiv)

 §15. ROTATIONSORDNING
Stk. 1 Centrale tillidshverv i Enhedslisten er tidsbegrænsede.

Stk. 2 Man kan højst være medlem af hovedbestyrelsen i 7 år inden for en 9 års periode.

Stk. 3 Medlemmer af folketinget kan ikke opstille til urafstemningen ved årsmødet efter deres syvende år i Folketinget.

Stk. 4 Fuldtidsansatte lokalpolitikere, f.eks. borgmestre, kan ikke genopstille til hvervet efter to fireårsperioder.

Stk. 5 Ansatte i Enhedslisten er ansat i stillinger af højst  10 års varighed. 

Stk. 6 Ved en kombination mellem stk. 3, 4 eller 5, således at man både har perioder, hvor man har været ansat og perioder hvor man har været medlem af folketinget og/eller været fuldtidsansat lokalpolitiker eller både har været medlem af folketinget og været fuldtidsansat lokalpolitiker kan man højst sammenlagt være ansat eller folketingsmedlem eller fuldtidsansat lokalpolitiker i 10 år indenfor en 12 års periode. Hvis man er medlem af folketinget eller fuldtidsansat lokalpolitiker kan man dog blive valgperioden ud. Ved opstilling til urafstemning for spidskandidater til folketinget kan man dog kun opstille, hvis man ikke har været medlem af folketinget, været fuldtidsansat lokalpolitiker og/eller været ansat i mere end syv år.

Stk. 7 Enhedsliste-ansattes orlovsperioder tæller ikke med i forhold til rotationsreglen. Tidspunktet hvor en ansat udroteres udskydes således med det tidsrum (dage/uger/måneder/år) en ansat sammenlagt har holdt orlov under sin ansættelse i Enhedslisten.

Stk. 8 For samtlige tillidshverv gælder, at der tidligst kan søges opstilling/ansættelse igen til samme tillidshverv efter 2 års pause. Personer der er faldet for rotationsordningen, fordi de har bestridt et tillidshverv, der er omfattet af stk. 3, 4 eller 5 kan ikke i to år efter rotationen er påbegyndt, bestride et andet hverv som er omfattet af stk. 3, 4 eller 5.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024