Debat

Energiaktører: Prisloft på fjernvarme kan koste forbrugerne dyrt

Regeringens forslåede prislofter i fjernvarmesektoren spænder ben for grøn omstilling, og forbrugerne risikerer højere regninger, skriver chefer og direktører fra energiindustrien.

Regeringen og Folketinget bør genoverveje prisloftet på fjernvarme nøje, skriver seks chefer og direktører.
Regeringen og Folketinget bør genoverveje prisloftet på fjernvarme nøje, skriver seks chefer og direktører.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi i fjernvarmeindustrien bakker op om målene om energieffektivitet i klimaaftalen fra 2022. Målene er særligt vigtige i en tid, hvor energikrisen buldrer derud af.

Afsendere
  • Carsten Østergaard Pedersen, forretningsdirektør, Grundfos
  • Steen Schelle Jensen, chef for forretningsudvikling, Kamstrup
  • Christian Schrøder, direktør Nordeuropa, Kingspan-LOGSTOR
  • Henrik Dalsgaard, underdirektør, Cowi
  • Asbjørn Haugstrup, Chef for eksterne relationer, Innargi
  • Torben Funder-Kristensen, chef for industry affairs, Danfoss

Fjernvarme, især dens evne til effektivt at udnytte spildvarme, vil være afgørende for fremtidens bæredygtige energiløsninger. Vi er dog bekymrede over, hvordan aftalen, der nu er i høring, bliver ført ud i livet. Der synes at være en uheldig afstand mellem de gode intentioner i aftalen og Klimaministeriets konkrete forslag til dens implementering.

Dette er særligt relevant, hvad angår forslaget om et forbrugerprisloft, som fastsætter, hvor meget fjernvarmeselskaber må opkræve fra forbrugerne.

Vi bakker op om transparens omkring priser og omkostninger i sektoren, men vi skal samtidig fastholde ambitionsniveauet om grønne og billige kollektive varmeløsninger. Loftgrænsen er i teorien fornuftig, men de lofter, vi ser, virker ofte ikke i praksis.

Som vi har set med loftet for overskudsvarme – der har bremset nødvendige investeringer – kan et prisloft for fjernvarmen også reducere investeringer, der kan bane vejen for et sammenhængende, grønt energi- og varmesystem, især hvis lofterne ikke afspejler virkeligheden.

Prisloft skaber problemer for forbrugere

Fjernvarme er en fælles ordning, der kun fungerer, hvis der er ro og sikkerhed omkring den.

Derfor har man længe haft regler, der sikrer, at nye områder skal tilsluttes fjernvarmen, og at eksisterende forbrugere skal blive i ordningen. Investeringerne i fjernvarmen er blandt andet baseret på disse regler.

Fjernvarmen skal være en central del af fremtidens energisystem.

Grundfos, Kamstrup, Kingspan-LOGSTOR, Cowi, Innargi og Danfoss

Forslaget om et prisloft for forbrugerne, hvor konsekvensen ved at overskride loftet er en ophævelse af forbrugernes pligt til at betale for den kollektive fjernvarme, kan skabe store problemer.

Enten må fjernvarmeområder nedlægges, eller også vil de forbrugere, der bliver i ordningen, stå med en urimeligt høj regning.

Dette kan skade både forbrugerne og den grønne omstilling.

Man kan tænke sig til andre tiltag, der kan bidrage til en professionel drift i selskaberne, uden at true fundamentet under fjernvarmen, eksempelvis at selskaber med udfordringer skal indbringe korrektionsplaner for driften.

Fjernvarme kan sikre en grønne fremtid

Knap 80 procent af fjernvarmen kommer i dag fra vedvarende energikilder, og sektoren er godt på vej til at blive klimaneutral.

Prismæssigt er fjernvarmen generelt set billig og i en stadig udvikling, hvor man nemt kan anvende varmelagring og derved undgå midlertidige prischock, når solen ikke skinner og vinden ikke blæser.

Selv når fjernvarmen kommer direkte fra store, effektive varmepumper belaster den elnettet mindre end andre opvarmningsformer og sikrer derfor, at elnettet ikke overbelastes ude i lokalområderne.

Af disse grunde deler vi i fjernvarmeindustrien en fælles vision med regeringen og Folketinget om, at fjernvarmen skal være en central del af fremtidens energisystem.

Sektoren har sat en høj ambition om at få over 200.000 gaskunder konverteret til fjernvarme. En målsætning, som er hjulpet stærkt på vej af de seneste forlig om fjernvarmepuljen.

Vi anbefaler derfor, at regeringen og Folketinget genovervejer prisloftet og nøje overvejer dens negative, langsigtede konsekvenser. Ellers risikerer vi at bremse kommunernes og fjernvarmesektorens bidrag til den grønne omstilling.

Hvis vi ikke er forsigtige, kan vi ende med at spænde ben for os selv på vejen mod en sikker, billig og grøn varmeforsyning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Asbjørn Haugstrup

Direktør for kommunikation og public affairs, Innargi
ba.jur. (Københavns Uni. 2000)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024