Fondsdirektør læser Lykke-Per som historien om en ingeniørs fejlslagne våde drøm

Som direktør i Life Fonden taler Stefan Hermann for et nyt grønt dannelsesideal, der ikke alene skal udbrede forståelsen af natur, biologi og teknologi men også forme vores fællesskaber og kultursyn.

Foto: Clara Vestgaard Lausen/Altinget
Mikala Satiya Rørbech

En af samtalerne i Altingets sommerpodcast, der blev optaget på Folkemødet, handler om et nyt dannelsesbegreb. Grøn dannelse.

Det er Life fondens direktør Stefan Hermann, som bringer udtrykket på banen.

”Naturfagene tages ikke alvorligt som en del af vores almendannelse. Både i bevidstheden og i praksis mangler vi at tage det her alvorligt,” siger han i samtalen, som kan høres i Altingets podcast Ajour.

{{toplink}}
Altinget logoFonde
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fonde kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Fonde

Læs også

Behovet for grøn dannelse udspringer blandt andet af fondsdirektørens egen følelse af som ung ikke at føle sig nok hjemme i naturen. Mennesker har altid været mest optaget af at forstå os selv og hinanden. I det klassiske humanistiske dannelsesideal er relation til naturen til gengæld undervurderet, hævder Stefan Hermann.

Fond sætter virkeligheden under lup
  • Life Fonden er en erhvervsdrivende fond finansieret på en bevilling fra Novo Nordisk Fonden.
  • Life Fonden har to formål; at højne den naturvidenskabelige dannelse, uddannelse og forskning, og at styrke motivation og interesse for naturvidenskab hos børn og unge.
  • Kernen i fondens arbejde er at tilbyde naturfaglige undervisningsforløb, hvor elever arbejder undersøgelsesbaseret med virkelighedsnære problemstillinger.
Efter mere end 15 år som rektor for professionsuddannelserne i København overtog han posten som direktør i Life Fonden efter Christine Antorini sidste efterår.

Det med at man skal have grøn dannelse – hvor meget af det handler om, at man skal kunne kende forskel på en vibe og en lærke og hvor meget af det handler om, at der er brug for det i forhold til den grønne omstilling?

”Det handler om begge ting, vores dannelsestradition og pædagogiske tradition misser et grundvilkår. Som Løgstrup sagde engang - naturen er ikke vores omgivelse, den er vores ophav. Og derfor er det helt oplagt tidspunkt nu, til at reaktivere en grøn dannelsesforståelse, som har en nødvendighed over sig,” siger han.

 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024