Forfattere bag ny antologi: Fortællingen om civilsamfundet er en politisk kampplads

Liv Egholm og Lars Bo Kaspersen giver en udvidet historielektion som kur mod den blindhed vi allesammen lider af. De har skrevet en bog, der gør fortællingen om civilsamfundet både grimmere og mere kantet, men også større og mere komplet.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Lyder overskriften for denne artikel mærkelig?

At det civilsamfund, man i 2023 hører så godt som alle politikere anprise og beskrive stort set enslydende, virkelig skulle være en politisk kampplads?

Hvis det skurrer i dine ører (og øjne), er du formentlig ramt af blindhed. Men bare rolig, det er vi alle; blindhed for sandheder, versioner og fortællinger, vi ikke evner eller ønsker at se. 

Derfor må enhver postuleret civilsamfundskender af og til spørge sig selv, hvilke sandheder og fortællinger, man ikke ofrer interesse og ikke finder værdige til genfortælling. Og tvinge sig selv til at kaste blikket i deres retning.

Læser du denne artikel til ende, er der hjælp at hente til den øvelse.

Bogens øvrige forfattere

Civilsamfundet i statens skygge er redigeret af Lars Bo Kaspersen og Liv Egholm og udgivet på Hans Reitzels forlag. 
Bogen diskuterer og problematiserer en række dominerende antagelser om civilsamfundet og velfærdsstaten.  

De øvrige forfattere og bidragydere til bogen er:

  • Dimitra Makri Andersen
  • Maj Grasten
  • Bue Rübner Hansen
  • Mathias Hein Jessen
  • Christiane Mossin
  • Andreas Møller Mulvad
  • Anders Sevelsted
 

Den vise erkendelse kan undertegnede skribent desværre ikke tage æren for. Den er hjulpet på vej af den nyligt udgivne antologi ’Civilsamfundet i Statens skygge’ og de tanker, de redigerende forfattere, Liv Egholm, lektor og Ph.D. ved Institut for Business Humaniora og Jura på CBS og Lars Bo Kaspersen, professor og Ph.D. samme sted, har gjort sig i forbindelse med udgivelsen.

Bogen er som en hovedrengøring på samtlige etager i et hus: Den sender dig helt op på loftet og ud i de dunkleste kroge af kælderen – steder du ellers har en tendens til at overse, ubevidst eller forsætligt. Den belyser emner, der spænder fra frivillighed og velfærdsstat til kooperationsbevægelsen og ngo-partnerskaber med virksomheder.

For de redigerende forfattere mener, at den gængse fortælling anno 2023 om det danske civilsamfund anno er mangelfuld. Og deres forklaring starter med en historietime.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Civilsamfund

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024