Debat

GL: Undervisningsministeren svigter eux

DEBAT: Ellen Trane Nørby (V) bliver nødt til at skifte holdning og lytte til bekymringen hos de lærere og elever, som til daglig beskæftiger sig med eux, lyder det fra Gymnasieskolernes Lærerforenings formand Annette Nordstrøm Hansen.

Undervisningsministerens uvilje mod at justere i eux før en evaluering foreligger, har fået blandt andet Gymnasieskolernes Lærerforening til at foretage deres egen undersøgelse. 
Undervisningsministerens uvilje mod at justere i eux før en evaluering foreligger, har fået blandt andet Gymnasieskolernes Lærerforening til at foretage deres egen undersøgelse. Foto: Gymnasieskolernes Lærerforening
Sara Ridder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Annette Nordstrøm Hansen
Formand for Gymnasieskolernes Lærerforening

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby vil ikke ændre i eux-uddannelsen, der giver eleverne både et svendebrev og et gymnasialt uddannelsesbevis, før der foreligger en evaluering af uddannelsen i 2016. Det fremgår af et svar til Mathias Tesfaye (S), der har spurgt til udbuddet og mulighederne for at opbygge mere fagligt homogene eux-hold.

Fakta
Bland dig i debatten!
Skriv til [email protected]

Ministerens uvilje mod at justere i eux er problematisk. Ingeniørforeningen (IDA) og Gymnasieskolernes  Lærerforening (GL) har sammen lavet en undersøgelse blandt lærere, der underviser på den gymnasiale del i de tekniske eux-uddannelser.

Egen undersøgelse
Vores undersøgelse dokumenterer, at samlæsning af fag på tværs af eux-uddannelser er en stor udfordring, der truer kvaliteten i eux og går ud over eleverne. Lærerne giver udtryk for, at det er noget nær umuligt at tilrettelægge undervisning i fx matematik, der specifikt skal målrettes den enkelte eux-uddannelse, når man som lærer står over for en klasse, der består af elever fra meget forskellige eux-uddannelser.  Det gælder fx en klasse sammensat af elever, som læser til personvognsmekaniker, elektriker, murer, tømrer, dyrepasser og industriassistent.

Det er naturligvis positivt, at flere får mulighed for at komme i eux-forløb, men kvantitet må ikke trumfe kvalitet.

Annette Nordstrøm Hansen
Formand for Gymnasieskolernes Lærerforening

Desuden peger 43 procent af eux-lærerne i undersøgelsen på, at elevernes faglige niveau er lavere end htx-elevernes, når det gælder de gymnasiale fag. Og 36 procent af eux-lærerne mener ikke, at eux-eleverne har kompetencer med fra erhvervsuddannelserne, der kan bygges videre på i de gymnasiale fag. Kritikken bakkes op af Erhvervsskolernes Elevorganisation.

Kvalitet over kvantitet
Undervisningsministeren har tidligere afvist både lærernes og elevernes kritik, og hun har ikke ønsket at bruge IDA’s og GL’s undersøgelse. I stedet skriver Altinget 1. december, at ministeren udbygger eux fra sommeren 2016, så yderligere 7 erhvervsuddannelser får eux. I alt vil 43 ud af 105 erhvervsuddannelser således blive udbudt med eux-forløb.

Det er naturligvis positivt, at flere får mulighed for at komme i eux-forløb, men kvantitet må ikke trumfe kvalitet. Ellen Trane Nørby bliver nødt til at skifte holdning og lytte til bekymringen hos de lærere og elever, som til daglig beskæftiger sig med eux. Det eneste rigtige er hurtigt at indkalde repræsentanter for lærere og elever til møde om uddannelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024