Grønne ngo’er tøver med at droppe PFA trods omfattende investeringer i sort energi

Tre ud af otte ngo’er med en klart grøn profil har skiftet PFA ud efter afdækningen af pensionsselskabets omfattende og fortsatte investeringer i olie og gas. Flere overvejer dog, om det lever op til deres klima- og miljøstandarder at fortsætte samarbejdet.

Alle med et grønt hjerte og i særdeleshed grønne ngo'er, som lever af troværdighed i deres kritik af klimaskadelige tiltag må tage stilling til, hvordan de vil gå den svære balancegang mellem flere hensyn: På den ene side at styre udenom investeringer i fossile energikilder, på den anden side beholde indflydelsen som investor og måske skubbe i en grønnere retning og endelig hensynet til, hvor ens investeringer giver mest afkast til de andre gode formål, man også støtter - herunder medarbejdernes pensionsopsparinger. Det er ikke blevet nemmere, men nu er det ikke desto mindre aktuelt igen.   
Alle med et grønt hjerte og i særdeleshed grønne ngo'er, som lever af troværdighed i deres kritik af klimaskadelige tiltag må tage stilling til, hvordan de vil gå den svære balancegang mellem flere hensyn: På den ene side at styre udenom investeringer i fossile energikilder, på den anden side beholde indflydelsen som investor og måske skubbe i en grønnere retning og endelig hensynet til, hvor ens investeringer giver mest afkast til de andre gode formål, man også støtter - herunder medarbejdernes pensionsopsparinger. Det er ikke blevet nemmere, men nu er det ikke desto mindre aktuelt igen.   Foto: Maersk

{{video:ID}}Kan man som ngo med en markant grøn profil have en samarbejdspartner, der investerer medarbejdernes pensionskroner i fossile brændstoffer? Det spørgsmål har flere ngo’er nu taget fornyet stilling til.

Vi har netop opsagt vores samarbejde med PFA helt konkret på grund af deres insisteren på at samarbejde med TotalEnergies, der fortsat laver fossile indvindinger stik imod Parisaften

Rasmus Stuhr Jakobsen
Direktør, Care

Det er nemlig ikke første gang, den debat er blusset op.

Tilbage i 2018 afdækkede Altinget, at flere ngo’ers pensionsselskaber investerede medarbejdernes midler i kulsort energi via netop PFA pension. Nu har DR i en ny dokumentar endnu en gang stillet skarpt på Danmarks største kommercielle pensionskasse, PFA Pension, og omfanget af deres investeringer i det franske olieselskab TotalEnergies. Investeringer, som ifølge DR omfatter aktier for 1,45 mia kroner.

Og det er problematisk for grønne ngo’er, fordi troværdigheden svækkes, når deres klimakommunikation ikke hænger sammen med deres pensionsordningers investeringer. Det vurderer Anders Horsbøl, lektor ved Institut for Kommunikation og Psykologi ved Aalborg Universitet.

{{toplink}}
Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Civilsamfund

Læs også

Debatten i denne omgang har fået den humanitære organisation Care til at tage affære. Efter flerårig dialog med PFA om deres investeringer, har de trukket en streg i sandet.

”Vi har netop opsagt vores samarbejde med PFA helt konkret på grund af deres insisteren på at samarbejde med TotalEnergies, der fortsat laver fossile indvindinger stik imod Parisaften. Den investering er vi meget uenige i, så vi skifter til AP Pension,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen, direktør i Care.

Han tilføjer, at det ikke var svært finde en ny pensionsordning, der både leverer forsvarlig grøn politik og fornuftige afkast.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024