Gymnasie-rektor: Mangel på faglærte i fremtiden bliver stærkt overdrevet
REPLIK: Over tid overhaler studenter de faglærte i livsindkomst, skriver Peter Kuhlman, rektor på Frederiksborg Gymnasium og HF.
Maria Bierbaum Oehlenschläger
SprogkonsulentPeter Kuhlman
Rektor, Frederiksborg Gymnasium og HF
Lars Andersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd skriver på Altinget, at faglærte kommer til at tjene mere end studenter uden en videregående uddannelse eller studenter med en kort og mellemlang videregående uddannelse.
Dette er ikke i overensstemmelse med en analyse gennemført af Det Økonomiske Råd, der viser, at selv studenter uden en videregående uddannelse efter 8 til 9 år overhaler den faglærte i livsindkomst.
Debattører på Altinget har i den senere tid slået voldsomt på tromme for, at flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse. Det er et synspunkt, der støttes af de fleste politiske partier i Folketinget.
Tilgang til erhvervsfaglige uddannelser i 2015: 57.562.
Peter Kuhlman, rektor, Frederiksborg Gymnasium og HF
Tilgang til gymnasiale uddannelser i 2015: 59.537.
Disse tal skulle jo ikke rejse den politiske tsunami, der kræver, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse.
Da vi lever i en post-faktuel tid, er det altid en god idé at gennemføre et faktatjek.
Statistik på uddannelser
Ifølge Danmarks Statistik var tilgangen til de erhvervsfaglige uddannelser i 2015 57.562. Tilgangen samme år til de gymnasiale uddannelser var 59.537.
Disse tal skulle jo ikke rejse den politiske tsunami, der kræver, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse.
Årsagen kan være, at tilgangen til erhvervsuddannelserne ikke sker direkte fra folkeskolen, og at frafaldet på erhvervsuddannelserne ligger milevidt over frafaldet i de øvrige ungdomsuddannelser.
Endelig kan manglen på praktikpladser også have en afgørende indflydelse. Arbejdsløsheden for erhvervsfagligt uddannede var ifølge Danmarks Statistik i 2015 på ikke mindre end 43.727 personer.
Mangel på faglærte er overdrevet
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd glemmer også at highlighte, at det ifølge rådets analyse fra 19. april 2016 ikke kun vil mangle 72.000 faglærte arbejdere på arbejdsmarkedet i 2025, men tillige vil mangle 65.000 med en kortere eller mellemlang videregående uddannelse, der forudsætter en forudgående studenter- eller hf-eksamen.
Behovet for faglært arbejdskraft skal ses i sammenhæng med, at der i et videnssamfund bestemt også skal bruges arbejdskraft med videregående uddannelser.
At mange unge først vælger en erhvervsuddannelse, når de er oppe i 20'erne – ofte efter at have gennemført en højere teknisk eller merkantil studentereksamen – er naturligvis ud fra en samfundsøkonomisk betragtning ikke så heldig.
Men mangel på faglært arbejdskraft i 2025 synes at være stærkt overdreven.
Desuden er der et markant behov for et kvalitetseftersyn af erhvervsuddannelserne med henblik på at bringe det høje frafald ned.