Hård Ruslands-kritiker foreslås til posten som EU’s første forsvarskommissær

EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen vil gøre Litauens tidligere premierminister Andrius Kubilius til EU's første forsvarskommissær. Han er en mand, der tordner mod Rusland og Vladimir Putin, mens han taler varmt for ukrainsk EU-medlemskab senest i 2030.

Foto: AP/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

EU’s første forsvars- og rumkommissær bliver formentlig 67-årige Andrius Kubilius fra Litauen. Det stod klart, da EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen tirsdag formiddag langt om længe løftede sløret for hvordan hun forestiller sig, at hendes anden kommission skal sammensættes. Nu skal kommissionsmedlemmerne i gennem en høring i Europa-Parlamentet.

Kubilius har siddet i netop Europa-Parlamentet siden 2019 og har været parlamentets såkaldte ”rapporteur” vedrørende relationerne til Rusland. Han taler russisk, men det gør ham bestemt ikke venligt stemt overfor Rusland og landets præsident Vladimir Putin. Snarere tværtimod.

{{toplink}}
Læs også

Han er således kendt som en hård kritiker af Putin og det russiske angreb på Ukraine for mere end 2,5 år siden. Det står ret klart, når man kigger på hans profil på X.

”Med 2,5 år med Ruslands krig mod Ukraine har Vesten haft god tid til at vågne op til, at Putins Rusland er den største trussel mod europæisk sikkerhed, og til at reflektere over, hvilken strategi man skal følge i denne krig. Desværre er der hidtil ikke opstået nogen klar vestlig strategi,” skrev Kubilius for nylig på X og fortsatte:

”Denne sommer må være den "sidste sommer", hvor Vesten stadig lever uden en offensiv strategi. Hvis Vesten ikke snart udvikler en strategi for at ødelægge truslen og angribe den, bliver den nødt til at begynde at beregne, hvilken sommer der vil være den "sidste sommer" for Vesten.”

Andrius Kubilius er en aktiv fortaler for øget støtte til Ukraine og ukrainsk EU-medlemskab senest i 2030.

Senioranalytiker Christine Nissen fra Tænketanken Europa mener ikke, at det er tilfældigt, at kommissionsformand Ursula von der Leyen valgte en østeuropæer med en stærk anti-russisk profil til posten som forsvarskommissær.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024