Henrik Dam Kristensen: Jeg er den folketingsformand, der har måttet sygemelde flest kollegaer med stress

Det er de sociale medier, der stresser politikerne, mener folketingsformand Henrik Dam Kristensen, der stopper ved valget. Den socialdemokratiske veteran tvivler på, at DF havde eksisteret, hvis hans eget parti havde fået greb om udlændingepolitikken i 90’erne.

Henrik Dam Kristensen: "Jeg så gerne, at Folketinget var langt bredere sammensat." 
Henrik Dam Kristensen: "Jeg så gerne, at Folketinget var langt bredere sammensat." Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Han blev valgt ind for 32 år siden, men nu er det slut.
Henrik Dam Kristensens parlamentariske karriere dækker mange år på forskellige ministerposter, en kort afstikker til Europa-Parlamentet - og en lang rejse med et socialdemokrati, som i store dele af perioden var martret af fløjkampe.

Han blev valgt ind i et folketing, der var meget bredere socialt sammensat end i dag, og et folketing, hvor samspillet med medierne fungerede helt anderledes.

I de sidste tre år har Henrik Dam Kristensen været formand for Folketinget og fra det udkigstårn funderet over udviklingen. Han er ikke i tvivl om, hvor man finder den største forskel fra hans første samling tilbage i 1990 til situationen i dag: 

”Det er tempoet. Da jeg startede inde på Borgen, sluttede nyhedsræset normalt kl. 19, hvor morgenaviserne havde deadline, og der blev sendt tv-avis. Så var der lidt ro og eftertænksomhed til næste morgen, inden det bragede løs igen. Nu er der breaking news hele tiden, og der er aldrig ro til noget som helst.”

So-me tyranniet
Hvordan påvirker det højere tempo politikerne?


”Jeg har desværre en kedelig rekord. Jeg er den formand, der har måttet sygemelde flest folketingsmedlemmer på grund af stress. Jeg har set på medlemmerne, når det går løs omkring finanslov og store debatter... jeg kan se i øjnene på dem, hvor stressede de er.”

Men den primære årsag er ikke folketingsarbejdet, siger Henrik Dam:

”De bliver ikke stressede, fordi de skal læse 10-20 SMSer eller måske 100 mails, og stresset kommer heller ikke fra alle de betænkninger, der skal læses."
"Det er de sociale medier, der stresser. Du skal være på hele tiden, det er som om, at hvis du ikke er på de sociale medier konstant, så ER du der slet ikke som politiker.”

”Jeg forstår det godt. For hvor meget ros og omtale får du som politiker, hvis du har lavet et godt stykke håndværk og fået vedtaget en ny lovgivning? Hvad er din gevinst ved det sammenlignet med, du har nogle fede opslag på de sociale medier?”

Der er en tendens til, at Folketingets arbejde bliver lidt en kulisse i forhold til de sociale medier.

Henrik Dam Kristensen

Han tilføjer:
”Der er en tendens til, at Folketingets arbejde bliver lidt en kulisse i forhold til de sociale medier.”

Det er vel ikke noget, Folketingets formand kan ændre på?

”Det har du fuldstændig ret i. Jeg har diskuteret det med alle gruppeformændene, og de er meget optaget af det. Men det er ikke noget, jeg kan lovgive om, eller noget gruppeformændene kan styre for det enkelte folketingsmedlem.”

Dokumentation

Henrik Dam Kristensen
Født 31. januar 1957 i Vorbasse. 
Han har blandt andet arbejdet som landpostbud i ti år og skoleleder i AOF i to år, før han kom i Folketinget.
Folketingsmedlem siden 1990 på nær en kort afstikker til Europa-Parlamentet fra 2004-2006.
Partisekretær i 2006.
Præsident for Nordisk Råd i 2010. 
Haft en række ministerposter: beskæftigelsesminister, socialminister, transportminister, fødevareminister og landbrug- og fiskeriminister.
Formand fra Folketinget siden 2019.
Gift med Bente Dam Kristensen.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024