Debat

Hjem til Alle: Mangel på billige boliger bremser Housing First

Kommuner er i gang med at omstille til Housing First, men mangel på billige boliger er sten på vejen. Derfor er det nødvendigt at genbesøge hjemløsereformen for at få rammerne på plads, skriver Hjem til Alle.

Der er brug for flere betalbare boliger, særligt i de større byer, hvor alt for mange står i kø til det fundament, som boligen er, skriver Hjem til Alle.
Der er brug for flere betalbare boliger, særligt i de større byer, hvor alt for mange står i kø til det fundament, som boligen er, skriver Hjem til Alle.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

5.989 personer blev registreret i hjemløshed i uge 6 i Danmark. Det er 200 flere siden seneste måling i 2022, konkluderer en ny hjemløsetælling fra Vive.

Tallene viser, at vi står over for en stor opgave med at stoppe hjemløshed i Danmark. I et land som vores bør ingen bruge sine vågne timer på at bekymre sig om, hvor man skal sove den næste nat.  

Der er dog grund til optimisme, da vi endnu ikke har set virkningen af den hjemløsereform, der trådte i kraft i oktober sidste år, og som skal gøre op med langvarig hjemløshed. 

Vi har set et stort løft i indsatsen i de kommuner, hvor man er rykket helt sammen om opgaven. 

Winni Grosbøll, Søren Kaare-Andersen m.fl.
Se alle afsendere i faktaboksen i bunden af indlægget.

Rigtig mange kommuner er godt i gang med at omstille til Housing First, der er en tilgang til at bekæmpe hjemløshed, hvor den enkelte hurtigt hjælpes i bolig og samtidig modtager tilstrækkelig støtte. Men der er imidlertid sten på vejen.

Rammerne skal på plads

Der er brug for flere betalbare boliger, særligt i de større byer, hvor alt for mange står i kø til det fundament, som boligen er.

Skal vi lykkes, kræver det både, at Christiansborg skaber rammerne for, at det kan lade sig gøre at bygge de helt billige boliger, og at kommunen og boligaktørerne lokalt sætter sig om samme bord og laver anvisningsaftaler.

Vi har set et stort løft i indsatsen i de kommuner, hvor man er rykket helt sammen om opgaven. 

Derudover fik kommunerne med hjemløsereformen langt bedre økonomiske incitamenter til at arbejde Housing First-baseret frem for at lade borgere bo længere tid på herberger.

Det er godt, og det virker tydeligvis.

Den økonomiske refusion gælder dog kun borgere på herberg. Så selvom alle kommuner naturligvis ønsker at hjælpe hjemløse, mangler der økonomiske incitamenter til at give en Housing First-indsats til de mennesker, der sover på gaden og på skiftende sofaer.

Der er brug for, at vi genbesøger disse elementer af reformen, så vi har rammerne helt på plads.  

Og så skal vi blive bedre til at stoppe tilgangen til hjemløsestatistikken.

På rette vej

Tællingen viser, at der stadig kommer alt for mange mennesker ind i hjemløshed. Hvis vi ikke bliver bedre til at stoppe det, kommer vi aldrig i mål.

Med en systematisk, langsigtet indsats og lokalt samarbejde – og håndsrækninger fra Christiansborg, når det er nødvendigt – skal vi nok lykkes.

Winni Grosbøll, Søren Kaare-Andersen m.fl.
Se alle afsendere i faktaboksen i bunden af indlægget.

Det handler om at holde hånden under unge i overgang fra anbringelse til eget hjem, gribe mennesker, der udskrives fra psykiatrien eller kriminalforsorgen uden en boligløsning og samarbejde mellem kommuner og boligorganisationer om at forebygge udsættelser.

Med Vives hjemløsetællinger, der finder sted hvert andet år, har vi et grundlag for at følge virkningen af reformen i de kommende år. For vi ved, at Housing First sender os på det helt rigtige spor.

I Finland er man lykkedes med at reducere hjemløsheden markant med denne tilgang. Det samme ser vi i Odense, hvor antallet af hjemløse for første gang er under 100, og i flere andre kommuner, der har arbejdet systematisk med Housing First.

Ikke to kommuner er ens, og hver kommune har sine muligheder og sten på vejen for at lykkes med at omstille til Housing First.

Men med en systematisk, langsigtet indsats og lokalt samarbejde – og håndsrækninger fra Christiansborg, når det er nødvendigt – skal vi nok lykkes.

Vi ser frem til at se effekten i den næste hjemløsetælling. 

Afsendere

Indlægget er skrevet af:

  • Winni Grosbøll, formand, Hjem til Alle alliancen.
  • Søren Kaare-Andersen, administrerende direktør, Bikubenfonden.
  • Anya Manghezi, vicedirektør, Socialstyrelsen.
  • Bent Madsen, administrerende direktør, Danmarks Almene Boliger.
  • Jens Elmelund, administerende direktør, KAB.
  • Mia Manghezi, projektudviklingsdirektør, PensionDanmark.
  • Geske Fischer-Hansen, direktør, Ungdommens Røde Kors.
  • Søren Romar, forstander, Lindevangen.
  • Kira West, direktør, Hjem til Alle Alliancen. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Winni Grosbøll

Direktør, Forbrugerrådet Tænk, formand, Hjem til Alle alliancen
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2004)

Søren Kaare-Andersen

Administrerende direktør, Bikubenfonden
cand.polit. (Københavns Uni. 1983)

Anya Manghezi

Direktør, Høje-Taastrup Kommune, ansvarlig for borger- og arbejdsmarkedcentret, social- og handicapcentret og sundheds- og omsorgscentret.
cand.scient.soc. (Roskilde Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024