Hjemmeværnet skal afhjælpe politiet ved grænsen

HJÆLP: Tirsdag præsenterede justitsminister Søren Pind fire tiltag, der skal aflaste det danske politi. Blandt andet skal Hjemmeværnet bistå politiet ved den dansk-tyske grænse.

Foto: Simon Skipper/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Hjemmeværnet skal hjælpe politiet med at bevogte den dansk-tyske grænse.

Det er et af de fire forslag, som justitsminister Søren Pind (V) præsenterede tirsdag i forbindelse med en tale for Politiskolens elever.

Hensigten med forslagene er at aflaste politiet og blandt andet sikre, at flere betjente kan komme hjem til deres respektive politikreds.

”I dag kan jeg sige, at med de forskellige løsninger, vi indtil videre har fundet, kan vi få 165 politifolk hjem fra grænsekontrol til kredsene,” sagde Søren Pind.

Regeringen har besluttet, at Hjemmeværnet skal hjælpe politiet med grænsebevogtningen, og samlet set vil det betyde, at 125 årsværk kan vende tilbage til de danske politikredse.

Derudover er det politiets vurdering, at man kan skrue bevogtningen ned med 40 årsværk grundet et lavere aktivitetsniveau ved grænsen.

Hjemmeværnet vil i forbindelse med grænsebevogtningen indgå under politiets ledelse og være ubevæbnet.

Grænsekontrol og terror presser politiet
Ifølge Søren Pind er det den danske midlertidige grænsekontrol og det øgede terrorberedskab, der kræver mange af politiets ressourcer, lyder det.

”De nye opgaver med terrorbevogtning og grænsekontrol betyder samlet set, at der lige nu sker mærkbare omprioriteringer i alle landets politikredse. Faktisk svarer omprioriteringerne til en hel politikreds, der ikke løser sine vante opgaver,” sagde Søren Pind og tilføjede:

”Det skaber forståelige frustrationer for borgerne. For danskerne har en berettiget forventning om, at politiet kommer, når der er brug for dem.”

Forsvarsminister Peter Christensen (V) meddeler, at Hjemmeværnet er klar til at opfylde den nye opgave.

”Det er en særlig situation, vi står over for, og derfor er det også en vigtig opgave, som vi her beder vores hjemmeværnsfolk om at udføre. Jeg har fuld tiltro til, at Hjemmeværnets dygtige mænd og kvinder kan løse opgaven – ligesom de løbende gør for politikredsene på forskellig vis. Altid med stor professionalisme og effekt,” siger han i en pressemeddelelse.

Læs hele Søren Pinds tale her.

Dokumentation

Regeringens tiltag, der skal aflaste politiet

• Politiet skruer ned på antallet af betjente ved grænsen. Det lave aktivitetsniveau ved grænsen gør, at politiet vurderer, at man kan skrue ned med 40 årsværk. Hvis det bliver nødvendigt, kan man skrue op igen.

• Hjemmeværnet skal bistå politiet i forbindelse med grænsekontrollen. Hjemmeværnet vil være under politiets ansvar og ledelse, og Hjemmeværnet vil gennemføre et målrettet uddannelsesprogram i regi af politiskolen. Samlet vil Hjemmeværnet kunne aflaste politiet med 125 årsværk.

• Der skal optages endnu flere elever på Politiskolen. Med politiforliget aftalte partierne at øge optaget til 552. Det er 168 studerende mere end de normale 384 studerende. Nu fremrykker man optag fra 2017 til 2016, så der i 2016 optages det maksimale antal på 600 elever. Altså 216 studerende udover det normale.

• Betjente skal bruge tiden på reelt politiarbejde. Derfor er det besluttet, at betjente fremover blandt andet ikke skal lave fartkontroller i ATK-vognene. Den opgave skal varetages af personer med andre uddannelser. Samtidig vil politiet fremadrettet bruge private aktører til kostertransport og overveje, om også denne mulighed kan bruges andre steder.

Kilde: Justitsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024