Jyske borgmestre roser udkantspakke

LANDDISTRIKTER: Miljø- og landdistriktsministrenes 24 initiativer til at fremme udviklingen i danske yderområder vækker begejstring blandt jyske borgmestre.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) og by-, bolig, og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) præsenterede torsdag en række forslag til at styrke væksten i de danske yderområder. Planloven var i centrum.
Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) og by-, bolig, og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) præsenterede torsdag en række forslag til at styrke væksten i de danske yderområder. Planloven var i centrum.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Kim RosenkildeLise-Lotte Skjoldan

Bunkere på Vestkysten skal fjernes. Flere faldefærdige huse skal rives ned. Det skal være lettere at oprette skoler på småøer.

Og så skal det også være muligt at opføre butikker på over 2.000 kvadratmeter i mellemstore byer som Hjørring og Hillerød.

Det er blot enkelte af de i alt 24 initiativer og forslag, som miljøminister Kirsten Brosbøl (S) og by- bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) præsenterede torsdag.

Og det er gode takter, lyder det fra en række jyske borgmestre, som kæmper med stagnerende lokalsamfund og problemer med at fastholde skattebetalende borgere.

Fakta
Regeringens initiativer for landdistrikterne
  • Styrkelse af flexboligordningen
  • Styrket indsats for nedrivning og landsbyfornyelse
    (Pulje på 220 millioner frem mod 2020)
  • Pulje til forbedring af kollektiv trafik i yderområderne
  • Bedre rammer for skoletilbud på mindre øer
  • Styrkede muligheder for etablering og udvidelse af erhverv i landzoner
  • Øget fleksibilitet og kortere sagsbehandlingstid i kommunernes fysiske planlægning
  • Udvikling af bymidter samt placering af internetbutikker og butikker med pladskrævende varer
  • Skibe med udenlandsk personale fritages for krav om arbejdstilladelse ved op til tre anløb til værft
  • Forlængelse af Vestdansk Vækstkapital
    (Ekstra 60 millioner kroner)
  • Fjernelse af bunkers
  • Oprensninger i indsejlinger, bassiner og sejlløb
  • Endnu bedre bredbånds- og mobildækning i Danmark

”Det her er noget, jeg har ventet på. Når man får taget hul på det her, så jeg tror jeg, at man vil se, at det her kan være med til at få landet til at hænge sammen igen,” siger Arne Boelt (S).

Huse væk fra vejen
Han fremhæver blandt andet perspektiverne ved forslaget om at gøre det muligt at rive et hus ned og bygge et nyt et andet sted på grunden.

”Så vil husene kunne flyttes længere væk fra landevejen. Det vil skabe værdi langs vejene og en stolthed over at bo på landet. For det er svært at være stolt over at bo et sted, hvor lastbilerne kører lige forbi din dør,” siger Arne Boelt.

Hans kollega i Jammerbugt Kommune, venstremanden Mogens Gade, er også venligt stemt over for de konkrete forslag, som regeringen har lagt frem.

”Tankerne og idéerne er fine, og det er nogle, som vi selv har været med til at pege på. Hvis det her så rent faktisk kommer længere end papiret og bliver realiseret, så kan det hjælpe noget,” siger Mogens Gade.

Også borgmester, Knud Kristensen (K) fra Vesthimmerlands Kommune, Leon Sebbelin (R) fra Rebild og Egon Fræhr (V) fra Vejen roser regeringen for at vise lydhørhed over for nogle af de forhold, der er med til at gøre livet uden for de store byer mere besværligt.

Læs hele artiklen på Altinget: kommunal (kræver abonnement). Tegn et gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Forslagene i regeringens planlovspakke

1. Friere rammer for udvalgsvarer i bymidterne 
Regeringen vil styrke eksisterende bymidter, så også byer med under 40.000 indbyggere som f.eks. Hillerød og Hjørring får ret til at placere store udvalgsvarebutikker over 2.000 m2 som f.eks. større hvidevare- og elektronikbutikker i bymidter.

2. Hurtigere opsætning af tele- og mobilmaster
Regeringen vil indføre en hurtig procedure, så mobilmaster kan opsættes med høring på mindst to uger.

3. Nemmere proces for nybyggeri og erhvervsbyggeri
Høringsperioden for lokalplaner forkortes, så forsinkelse og fordyrelse undgås.

4. Lettere adgang for byggeri og anlæg i kystnærhedszonen 
Kommunerne får fremover mulighed for at byudvikle i kystnærhedszonen, hvis byudviklingen planlægges i sammenhængende og bag ved eksisterende byzone i kystnærhedszonen. 

5. Mere liv i byerne
Ubenyttede byområder skal midlertidigt kunne bruges til kulturarrangementer, sportsaktiviteter eller iværksættervirksomhed, mens man venter på, at nye byområder skal tage form.

6. Udvidelse af nedlagte landbrugsbygninger
Alle mindre virksomheder i nedlagte landbrugsbygninger må udvide op til 500 m2 uden landzonetilladelse uanset antal ansatte. Hidtil har det kun gjaldt for virksomheder med op til fem ansatte.

7. Flere turister på landet
Fremover forhøjes grænsen fra 10 til 15 ferieboliger, som det bliver muligt at udleje i nuværende eller tidligere landbrugsejendomme, overflødiggjorte driftsbygninger eller stuehuse.

8. Øget byggeret til virksomheder i landzone 
Kommunerne får fremover mulighed for at give tilladelse til at opføre en tilsvarende ny bygning, som også kan benyttes til erhverv, hvis en overflødiggjort landbrugsbygning rives ned.

9. Byggeretten i landzone gøres mere fleksibel
Regeringen udvider byggeretten fra tre til fem år, så byggeretten ikke risikerer at udløbe i dårlige tider.

10. Forbedrede muligheder for at flytte bygning på en matrikel
I landzonen kan ny bebyggelse placeres mere attraktivt, fordi det bliver muligt at opføre nye bygninger længere væk fra eksisterende bygninger på grunden.

11. Kommunerne får mere hjælp
Kommunerne skal have bedre vejledning om alle de muligheder, som der allerede er i loven.

12. Bedre muligheder for internetbutikker
Internetbutikker får flere muligheder for at blive liggende eller placere sig i erhvervsområder, hvis de har direkte salg til kunder.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024