Kinesiske vindmøller finder vej til Europa og skaber forargelse hos energisektor

Et kinesisk-italiensk samarbejde har fået den europæiske vindindustri til at spærre øjnene op. EU bør gribe ind, mener den danske energibranche, mens klimaministeren fastslår, at han vil holde nøje øje med udviklingen.

Italien er et af de 26 EU-lande, der har skrevet under på EU's Wind Charter, der forpligter landene til at styrke den europæiske værdikæde. Alligevel er en kinesisk vindmøllefabrik ved at blive etableret i støvlelandet.
Italien er et af de 26 EU-lande, der har skrevet under på EU's Wind Charter, der forpligter landene til at styrke den europæiske værdikæde. Alligevel er en kinesisk vindmøllefabrik ved at blive etableret i støvlelandet.Foto: Alessandra Tarantino/AP/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

En aftale om at etablere en kinesisk vindmøllefabrik i Italien vækker stor forargelse på tværs af Europa.

For hvordan kan et EU-land handle stik imod EU's strategi om at blive mere og mere selvforsynende med grøn teknologi – og desuden være i kontrol over egen energiforsyning?

Det spørgsmål stiller blandt andre Green Power Denmark, der repræsenterer den danske energisektor.

"Det virker, som om den italienske regering både vil blæse og have mel i munden. Det undrer os," siger Jan Hylleberg, som er viceadministrerende direktør i Green Power Denmark.

Derfor opfordrer energisektorens interesseorganisation den danske regering til at tage sagen op i EU-regi.

"Ellers ender vi i en situation, hvor det er en enkelt regering eller en enkelt virksomhed, der kommer til at definere, hvilken strategisk konkurrencesituation den europæiske vindmølleindustri kommer til at stå i om fem til ti år," siger Jan Hylleberg.

I et skriftligt svar til Altinget understreger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M), at Europa skal kunne "udvikle, bygge og fremme grønne energiteknologier".

"Vindindustrien er én af succeshistorierne herhjemme og i Europa. Jeg skal dog ikke lægge skjul på, at udviklingen de senere år bekymrer mig. Så både i EU og i regeringen og Folketinget skal vi skabe de bedste rammer for, at sektoren kan blive ved med at udvikle sig, og vi skal sætte ind overfor ulige konkurrence," fastslår Lars Aagaard og fortsætter:

"Jeg forstår derfor godt, at det har fået den danske branche til at løfte øjenbrynene, at der er planer om at bygge en kinesisk vindmøllefabrik i Italien. Jeg forventer i givet fald, at det sikres, at der ikke er tale om unfair konkurrence. Jeg kommer til at holde nøje øje med udviklingen."

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Energi og Forsyning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024