Meget mindre mark – Klimarådet vil have en radikal omlægning af dansk landbrug

Hvis Danmark skal nå i mål med klimaneutralitet i 2050, er den grønne trepart slet ikke nok, og landbrugsarealet skal skæres helt ned til måske 25 procent af det danske landareal, lyder det fra Klimarådet.

Kornmarker som denne og landsjord i det hele taget skal der være meget mindre af, hvis Danmark skal nå i mål med klimamålsætningen i 2050, siger Klimarådet i en ny rapport om den langsigtede klimastrategi.
Kornmarker som denne og landsjord i det hele taget skal der være meget mindre af, hvis Danmark skal nå i mål med klimamålsætningen i 2050, siger Klimarådet i en ny rapport om den langsigtede klimastrategi.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dorte Ipsen BoddumSimon Friis Date

Det er muligt for Danmark at nå i mål med klimaneutralitet i 2050, men det kræver meget store ændringer især i dansk landbrug.

Det er en af de helt store konklusioner i Klimarådets nye rapport om en langsigtet strategi for at reducere den danske CO2-udledning med 100 procent i 2050 – eller måske endda med 110 procent.

I dag udgør landbrugsjorden godt 60 procent af det danske areal, men Klimarådet vil udtage landbrugsjord, så kun imellem 42 og 25 procent af jorden i 2050 bliver brugt til landbrugsproduktion.

Klimarådet opstiller i sin nye rapport, som blev offentliggjort onsdag, fire scenarier for at opfylde end 110 procent eller 110 procent CO2-reduktion i 2050. Men fælles for dem er et stort indhug i landbrugsjorden og en stor omlægning fra animalsk til plantebaseret produktion.

{{toplink}}
Læs også

”I scenarierne sker der en stor ændring af anvendelsen af det danske areal. I dag lægger landbrugsafgrøder til fødevarer og foder beslag på omkring 60 procent af landarealet, men i scenarierne ændres tallet til mellem 42 procent og 25 procent Det svarer til en reduktion af arealet til fødevarer og foder på mellem 31 procent og 58 procent i forhold til i dag,” hedder det i rapporten.

Samtidig fastslår Klimarådet, at den grønne trepartsaftale med blandt andet en ny og omstridt klimaafgift på dansk landbrug og udtagning af landbrugsjord langt fra er nok til at nå i mål med klimamålsætningen i 2050.

”Trepartsaftalen bringer […] ikke landbruget på sporet mod den fremtid, som denne analyses 2050-scenarier tegner op. Aftalen og de besluttede virkemidler giver ikke landbruget tilstrækkeligt incitament til at igangsætte den nødvendige strukturelle omstilling væk fra det animalske landbrug og over mod det plantebaserede,” hedder det videre i Klimarådets rapport.

Den grønne trepart kom i stand kort før sommerferien mellem landbruget, naturfredningsforeningen, regeringen, industrien, fagbevægelsen og kommunerne efter store politiske sværdslag.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024