Kommission sender bolden videre til politikerne

PRODUKTIVITET: Produktivitetskommissionen fremlagde mandag sine 127 anbefalinger. Vil man være rigtig statsmand, skal man tage fat på uddannelsessystemet, siger kommissionsformand.
Produktivitetskommissionens formand, Peter Birch Sørensen, fremlagde mandag kommissionens sidste rapport.
Produktivitetskommissionens formand, Peter Birch Sørensen, fremlagde mandag kommissionens sidste rapport. Foto: Produktivitetskommissionen
Kim Rosenkilde

Det danske samfunds produktivitet er under pres, men det er der heldigvis råd for. Sådan kan man kort opsummere budskabet fra regeringens Produktivitetskommissions formand, Peter Birch Sørensen, der mandag formiddag overleverede kommissionens endelige anbefalinger til økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

Slutrapporten er kommissionens syvende rapport og opsummerer i hovedtræk de mest centrale anbefalinger fra de foregående seks arbejdsrapporter. Hertil kommer et nyt indspark på skatteområdet og et kapitel om klimaindsatsen.

Hvor de foregående præsentationer er foregået under mere beskedne rammer i Produktivitetskommissionens egne lokaler i Bredgade, København, så var det Folketingets Fællessal, der dannede rammerne for slutrapporten.

Ud over en stor forsamling journalister var også ministerielle embedsmænd, repræsentanter for interesseorganisationer og enkelte folketingspolitikere mødt frem for at høre Peter Birch Sørensens nøgterne gennemgang af de væsentligste pointer og anbefalinger, som er kommet ud af kommissionens arbejde.

Fakta

Produktivitetskommissionen anbefaler, at politikerne sætter ind på tre hovedområder:

  • Styrk konkurrence, dynamik og internationalisering 
  • Styrk uddannelserne og deres værdi for arbejdsmarkedet
  • Skab gode rammer for nye løsninger og effektivitet i det offentlige
Hvad er Produktivitetskommissionen? 
Kommissionen blev nedsat af regeringen i 2012. Opgaven har været at analysere, hvordan Danmark bliver mere produktiv. 

Kommissionen skal komme med konkrete anbefalinger til, hvordan Danmarks produktivitet i de kommende år kan styrkes. Det gælder både erhvervsliv og i den offentlige sektor. 

 

Følger man alle kommissionens anbefalinger, vil det ifølge formanden potentielt kunne øge det danske BNP med 60 milliarder kroner i 2020. Det svarer til en forøgelse af produktivitet med 1/2 procentpoint om året.

"Regeringens mål er at hente 14 milliarder kroner gennem højere produktivitet. Så det er bestemt et realistisk mål, og på længere sigt vil gevinsten være større," sagde Peter Birch Sørensen.

En højere produktivitet fører til en forbedring af de offentlige finanser. Det kan bruges til en udgiftsneutral forbedring af velfærden. Eller det kan skabe råderum til skattelettelser.

Peter Birch Sørensen
Formand for Produktivitetskommissionen og professor i økonomi

Servicesektor trækker ned
Det danske produktivitetsproblem står særligt tydeligt frem, når der sammenlignes med USA, som er kommissionens primære benchmark i forhold til den danske udvikling. Men nogle sektorer er hårdere ramte end andre.

Ifølge kommissionen er det særligt i de hjemmemarkedsorienterede serviceerhverv, at produktiviteten halter. Hvis niveauet hæves til det amerikanske niveau på dette ene område, så vil det alene være med til at udligne langt størstedelen af hele den samlede forskel på den amerikanske og danske produktivitet.

"Men der er flere årsager til den den svage danske udvikling. Det handler om, at der er for lidt konkurrencedynamik og internationalisering i erhvervslivet. Der er svagheder i uddannelsessystemet. Og så er der rammevilkår for den offentlige sektor, som fungerer som en hæmsko," sagde Peter Birch Sørensen.

Politikere skal tage ansvar
Med afleveringen af slutrapporten er kommissionens arbejde officielt færdigt, og kommissionen nedlægger sig selv. Nu er det op til regeringen og Folketingets partier at nå til enighed om, hvilke af de mange forslag der skal blive til virkelighed.

Det bliver ikke nødvendigvis en let opgave at afveje hensynet til økonomien og produktiviteten med andre politiske hensyn, lod økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager forstå, da hun overtog mikrofonen efter Peter Birch Sørensen.

"Det er en politisk opgave at afveje de tungtvejende hensyn, man foretog, da lovgivningen blev lavet. Der kan for eksempel være taget hensyn til miljøet. Og det kræver politisk ansvar at stå ved de afvejninger, som ikke handler om streng økonomi og produktivitet. Det har ikke været kommissionens opgave," sagde Margrethe Vesteager.

Banen er kridtet op
Skal de ansvarlige politikere hæve sig over den almindelige dagligdagspolitik og arbejde for landets velbefindende på den lange bane, så er det ifølge Peter Birch Sørensen særligt uddannelsessystemet, der skal i fokus.

"Hvis man ikke bare vil være politiker, men også statsmand eller statskvinde, så er det her, man skal sætte ind," sagde Peter Birch Sørensen.

Han sluttede af med at kridte banen op til de kommende politiske forhandlinger.

"En højere produktivitet fører til en forbedring af de offentlige finanser. Det kan bruges til en udgiftsneutral forbedring af velfærden. Eller det kan skabe råderum til skattelettelser," sagde Peter Birch Sørensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Birch Sørensen

Professor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet
lic.polit. (Københavns Uni. 1985), cand.polit. (Københavns Uni. 1980)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024