Lidegaard støtter Hedegaards CO2-kvote-redningsplan

CO2: Regeringen er nu klar til at støtte Connie Hedegaards forslag om at trække CO2-kvoter midlertidigt ud af markedet. Støtten betinges dog af, at EU-Kommissionen laver køreplan for permanente kvote-ændringer.
Foto: Bjarke Ørsted / eu2012.dk
Morten Øyen
Efter en lang tænkepause er regeringen nu klar til at melde sin støtte til EU-Kommissionens forslag om at trække 900 millioner CO2-kvoter midlertidigt ud af markedet. Det meddelte Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) fredag i forbindelse med rådsmødet i Bruxelles.

"Kommissionens forslag er et forsøg på at redde kvotemarkedet, som i øjeblikket er præget af ekstremt lave priser, og det har vi altså valgt at støtte. Men vi kræver samtidig, at Kommissionen laver en køreplan for strukturelle ændringer af kvotesystemet," siger Martin Lidegaard i en pressemeddelelse.

Ifølge Kommissionens forslag skal en række CO2-kvoter tages ud af markedet i perioden 2013-15 for at presse prisen på kvoterne op. Men efter planen skal kvoterne på markedet igen senere. Og det er regeringen imod.

"Målet må være permanente udtagninger af kvoter frem mod 2020, så vi kan få varige CO2-reduktioner, og kvotesystemet igen kan bidrage til den grønne omstilling i hele Europa," skriver ministeren på Facebook.

De seneste måneder har regeringen forsøgt at undersøge, hvor langt de kan presse EU-Kommissionens forslag, og kravet fra Danmark stilles nu sammen med Frankrig og England. Dermed lægger de et nyt pres på medlemsstaterne for at gøre noget ved den lave CO2-kvotepris.

Fakta
Sagen kort:

EU's system for emissionshandel har fået et stigende overskud af kvoter i de seneste år. EU-Kommissionen mener, det ikke er klogt bevidst at fortsætte med at forsyne et allerede overforsynet marked. Derfor har EU-Kommissionen forslået en ændring af tidsplanen for, hvornår kvoterne kan auktioneres. EU-Kommissionen har siden også fremlagt forslag til nogle strukturelle ændringer af kvotesystemet. I løbet af foråret vil EU-Kommissionen fremlægge deres bud på et klimamål for EU i 2030.

Kravet om at få en køreplan for strukturelle ændringer af kvotesystemet ligger samtidig helt i forlængelse af de planer, klimakommissær Connie Hedegaard allerede præsenterede inden jul. Her fremlagde den danske EU-kommissær seks muligheder for strukturelle ændringer af kvotemarkedet. Den danske regering har dog endnu ikke taget endelig stilling til de enkelte konkrete forslag.

Europa-Parlamentets miljøudvalg vil om kort tid afgøre, om forhandlingerne af forslaget om at udsætte auktioneringen af kvoterne skal indledes med medlemsstaterne med det samme, eller om forslaget først skal til afstemning blandt samtlige parlamentarikere. Iagttagere vurderer, at det kan blive vanskeligt at få et flertal bag i hele Europa-Parlamentet.

EU-Kommissionen ventes at fremlægge deres bud på klimamål for hele EU frem mod 2030 i løbet af foråret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Connie Hedegaard

Formand, OECD’s Round Table for Sustainable Development, fhv. minister & MF (K), EU-kommissær, bestyrelsesmedlem i Danfoss, Villum fonden og BBVA
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024