Løkke tager kampen op for krav om håndtryk: "Det er jo sådan, vi gør i Danmark"

UDLÆNDINGEPOLITIK: Statsministeren langer ud efter de V-borgmestre, som ikke vil håndhæve et kommende krav om, at udlændinge skal give hånd for at kunne opnå dansk statsborgerskab.

Statsministeren  kritiserer V-borgmestre for ikke at ville håndhæve kravet om at give hånd for at få statsborgerskab og Mette Frederiksen (S) for at være berøringsangst.
Statsministeren  kritiserer V-borgmestre for ikke at ville håndhæve kravet om at give hånd for at få statsborgerskab og Mette Frederiksen (S) for at være berøringsangst.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

”Hvis kommunerne siger: ’Vi vil ikke være det sted, der byder nye danskere velkommen,’ så finder vi da bare en anden løsning på det. Så arrangerer vi det bare i statens eget regi.”

Sådan lyder replikken fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til de borgmestre fra hans eget parti, som har udtrykt modstand mod et forslag fra regeringen.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er på vej med et lovforslag om den ceremoni, som fremover skal markere, at en udlænding officielt får tildelt sit danske statsborgerskab. Her vil det stå som et krav, at man skal trykke hånd med den myndighedsperson, som tildeler én statsborgerskabet ved ceremonien. Også selv om det eksempelvis er imod ens religiøse overbevisning.

Flere Venstre-borgmestre har over for DR kritiseret forslaget og meldt sig klar til at ignorere kravet, hvis det bliver til lov.

Jeg kan godt se i medierne, at det her fylder rigtig meget. Altså, jeg har et fuldstændig afslappet forhold til det. 

Lars Løkke Rasmussen (V)

Men på et pressemøde tirsdag i forbindelse med regeringens seminar i Nibe i Nordjylland gjorde Løkke klart, at kravet om håndtryk er regeringens politik, og at borgmestrene må rette ind.

”Det politiske ønske er, at vi gerne vil festligholde det forhold, at man bliver dansk statsborger, og at man altså også skal give noget igen. Og det, man skal give igen, er, at man ved en underskrift erklærer, at man vælger Danmark til og vil respektere vores grundlov. Og at man så i øvrigt også kvitterer på den måde, man ønsker tillykke på i Danmark, nemlig med et håndtryk,” sagde statsministeren, for "det er jo sådan, vi gør i Danmark".

Han tilføjede, at han ”lægger stensikkert til grund, at landets borgmestre selvfølgelig overholder landets love”.

Enten har vi et ritual med retningslinjer, eller også har vi ikke
Løkke nævnte flere gange, at et flertal i Folketinget går ind for selve forslaget om at indføre en ceremoni for dem, der får dansk statsborgerskab.

Socialdemokraterne har tøvet med at melde ud, hvad partiet mener om håndtryks-påbuddet. Men nogle timer før regeringens pressemøde sagde S-formand Mette Frederiksen til DR, at hun ikke går ind for at skrive kravet direkte ind i lovteksten. I første omgang i hvert fald.

”Jeg synes ikke, vi skal lovgive for nærværende, fordi jeg synes, vi skal gøre tingene i den rigtige rækkefølge. Ceremonien er det vigtige for mig. Hvis det viser sig, at der er problemer med håndtrykket, så kan vi diskutere lovgivning på det tidspunkt,” sagde Frederiksen.

Det er første gang længe, at regeringen og Dansk Folkeparti har foreslået noget på udlændingeområdet, som S ikke vil gå med til.

Lars Løkke Rasmussen brugte da også anledningen til at kritisere Socialdemokraternes formand.

”Jeg har noteret mig, at Mette Frederiksen forsøger at indtage alle positioner på en gang, men det er der jo ikke rigtig plads til. For enten har vi et ritual med nogle retningslinjer, eller også har vi ikke et ritual med nogle retningslinjer,” sagde han og kaldte Frederiksens melding et udtryk for ”berøringsangst”.

Endelig nævnte Løkke, at han ikke finder forslaget om håndtrykspåbud særlig kontroversielt.

”Jeg kan godt se i medierne, at det her fylder rigtig meget. Altså, jeg har et fuldstændig afslappet forhold til det. Der er ingen pligt til at blive dansk. Det er en mulighed, man har. Det er en gave, man kan få, hvis man har gjort sig fortjent til den,” sagde statsministeren.

Selve lovforslaget fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er ikke fremlagt endnu, men ventes at blive sendt i høring i efteråret.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024