Analyse af 
Andreas Krog

Med sit eget hold i ryggen er Troels Lund Poulsen kommet mere i skudlinjen

Troels Lund Poulsen har selv sat holdopstillingen i toppen af Forsvarsministeriets koncern. Det betyder, at ansvaret for den næste skandale i Forsvaret i højere grad ender med at lande hos "far her".

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (t.v.) og fungerende forsvarschef Michael Hyldgaard (t.h.) ved flagdagen 5. september 2024.
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (t.v.) og fungerende forsvarschef Michael Hyldgaard (t.h.) ved flagdagen 5. september 2024.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har det seneste lille års tid selv valgt hvem, der skal bestride fire af de absolutte topposter i Forsvarsministeriets koncern. Det drejer sig om stillingen som departementschef, den genoprettede stilling som koncernstyringsdirektør, stillingen som direktør for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) samt jobbet som fungerende forsvarschef.

Fakta

Troels Lund Poulsens hold:

Pernille Langeberg, departementschef i Forsvarsministeriet siden 27. oktober 2023.

Poul Taankvist, koncernstyringsdirektør i Forsvarsministeriet siden 1. maj 2024.

Per Pugholm Olsen, direktør for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse siden 1. juni 2024. 

Michael Wiggers Hyldgaard, fungerende forsvarschef siden 3. april 2024

 

Troels Lund Poulsen har været fungerende forsvarsminister fra 6. februar 2023 til 31. juli 2023 samt forsvarsminister siden 22. august 2023.

På den måde har han selv kunnet sætte sit hold. Det betyder dog, at Troels Lund Poulsen også selv er kommet mere i skudlinjen. Han er mere udsat næste gang en skandale af den ene eller anden art rammer Forsvaret.

De tre første ansættelser har sandsynligvis været en tur forbi regeringens ansættelsesudvalg, men det er Troels Lund Poulsen selv, der er kommet med en indstilling til hvem, han godt kunne tænke sig. Og beslutningen i april om at tjenestefritage forsvarschef Flemming Lentfer og udnævne Michael Hyldgaard til fungerende forsvarschef er nok også blevet vendt med den øvrige regeringsledelse. Men beslutningen var i sidste ende Troels Lund Poulsens egen.

Daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S) ville tilbage i 2020 egentlig gerne fyre daværende forsvarschef Bjørn Bisserup. Men det undlod hun med den begrundelse, at det blev det ikke bedre af. Laget af chefer i Forsvaret under den øverste chef var ikke meget bedre.

”Problemet er jo, at så har vi de næste chefer. Bliver det bedre af det? Det tvivler jeg sådan set på,” sagde Trine Bramsen i maj 2020 i et radiointerview.

Knap fire år senere tøvede Troels Lund Poulsen ikke med at tjenestefritage forsvarschefen.

{{toplink}}
Altinget logoForsvar og Beredskab
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar og beredskab kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forsvar og Beredskab

Læs også

En del tyder på, at det ikke var en pludselig indskydelse, men at Troels Lund Poulsens irritation over Flemming Lentfers ageren og rådgivning havde været tiltagende over en længere periode. Og at Troels Lund Poulsen flere uger før hjemsendelsen havde udset sig Michael Hyldgaard til posten som fungerende forsvarschef.

Flere kilder peger på, at ”fungerende” sandsynligvis bliver strøget fra Hyldgaards visitkort, så snart Forsvarsministeriet har indgået en fratrædelsesaftale med Flemming Lentfer.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024