Nu kan partier samle underskrifter digitalt

DIGITALISERING: Digitale vælgererklæringer gør det nu betydeligt nemmere for små og nye partier at få lov til at komme på stemmesedlen. Kristendemokraterne giver ordningen en blandet modtagelse.

Det er fortsat kun tilladt at give vælgererklæring til et parti ad gangen. En erklæring er gyldig i 18 måneder eller indtil et valg.
Det er fortsat kun tilladt at give vælgererklæring til et parti ad gangen. En erklæring er gyldig i 18 måneder eller indtil et valg.Foto: vælgererklæring.dk
Kasper Kaasgaard

Livet for partier uden for Folketinget bliver fremover nemmere.

De godt 20.109 vælgererklæringer, der skal til for at blive opstillet ved folketingsvalg, kan fra 12. januar indsamles elektronisk.

Det sker via hjemmesiden vælgererklæring.dk, som er lavet til formålet. Den enkelte vælger giver partiet sin e-mailadresse, som partiet indtaster på hjemmesiden. Herefter får vælgeren et link til siden, hvor erklæringen skal bekræftes med NemID.

Indenrigsminister Karen Ellemann (V) glæder sig over udviklingen.

Fakta
Partier, der ikke sidder i Folketinget, skal indsamle 20.109 vælgererklæringer, for at blive opstillingsberettiget. Det svarer til de stemmer, der går på et enkelt mandat.

Fra 12. januar kan det som noget nyt også foregå over internettet på hjemmesiden vælgererklæring.dk.

Hvis du vil støtte et partis opstilling, skal du oplyse din e-mailadresse til partiet, som indtaster den på hjemmesiden. En uge senere får vælgeren du mail med et link, hvor du kan bekræfte din erklæring. Herefter modtager du en bekræftigelse over Digital Post.

Du kan også som hidtil afgive en vælgererklæring på papir.



Kilde: Indenrigsministeriet

”Muligheden for digitale vælgererklæringer er for det første helt lavpraktisk smart: Det bliver lettere for borgerne at afgive og for partierne at indsamle erklæringerne. For det andet sparer vi kommunerne for en administrativ opgave. Og sidst, men ikke mindst er det - set i et større perspektiv - et positivt og naturligt skridt i et moderne demokrati,” siger Karen Ellemann i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Danmark har et af verdens bedste valgsystemer, som er et vigtigt fundament for danskernes stærke engagement i demokratiet. Det er en styrke, vi skal huske at forsvare og videreudvikle.”

Vi skal ikke have fat i folks personnummer, og det er afgjort fantastisk, men det bliver sværere, at folk i stedet skal gå ind med deres NemID. Det får man ikke gjort med det samme.

Stig Grenov (KD)
Formand

KD ser hår i suppen
Kristendemokraterne har prøvet den analoge proces nogle gange, siden de røg ud af Folketinget ved valget i 2005. Formand Stig Grenov ser frem til, at det fremover også kan foregå digitalt. Især glæder han sig over, at processen nu kommer til at foregå uden om kommunerne, der hidtil har stået for godkendelse og indsendelse af erklæringerne.

”Det har været fuldstændig vildt, at kommunerne har skulle bruge mandskabskraft på at sende det her fra Herodes til Pilatus. Det er klart en fordel,” siger Stig Grenov.

Men han ser en række mangler ved den nye ordning. Især i overgangsfasen.

”Det er mildt sagt frustrerende for vælgerne, at den gamle ordning, hvor vælgererklæringerne gjaldt i halvandet år, er blevet suspenderet. Det betyder, at vælgerne kan tro, de har afleveret en vælgererklæring uden rent faktisk at have gjort det,” siger Stig Grenov.

Det kan ifølge Grenov ske, hvis man har skrevet under på en erklæring, som endnu ikke er godkendt. Partierne har ikke lov til at bruge vælgernes oplysninger til at opsøge dem igen for at give besked om, at processen er blevet stoppet.

Ingen samlet forskel
Samlet set tror Kristendemokraternes formand, at ændringerne kommer til at gå lige op.

”Noget bliver lettere for os, og noget bliver sværere. Vi skal ikke have fat i folks personnummer, og det er afgjort fantastisk, men det bliver sværere, at folk i stedet skal gå ind med deres NemID. Det får man ikke gjort med det samme, og der bliver en masse, der bliver tabt,” siger Stig Grenov.

Tirsdag eftermiddag var der kick-off-møde i Indenrigsministeriet, hvor Kristendemokraterne også deltog. Efter mødet oplyser Grenov, at Indenrigsministeriet endnu ikke har godkendt nogen partiadministratorer, så partierne kan gå i gang med at indsamle de digitale erklæringer.

”Det understreger, at ministeriet ikke er klar til at iværksætte deres eget system,” lyder det fra Stig Grenov.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Stig Grenov

Fhv. landsformand, Kristendemokraterne, folketingskandidat
lærer (Hellerup Seminarium 1986)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024