Ny aftale skal bekæmpe matchfixing. Men ekspert tvivler på, om den får en effekt

Et samlet Folketing vil styrke kampen mod matchfixing. Men ifølge en idrætsekspert adresserer aftalen ikke nogle af de centrale problemer ved fænomenet.

Daværende F.C. Roskilde-træner Christian Lønstrup beskyldte i sommeren 2019 sine spillere for matchfixing. Politiet efterforskede sagen i otte måneder, men droppede den herefter på grund af manglende beviser.
Daværende F.C. Roskilde-træner Christian Lønstrup beskyldte i sommeren 2019 sine spillere for matchfixing. Politiet efterforskede sagen i otte måneder, men droppede den herefter på grund af manglende beviser.Foto: Ritzau/Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Et samlet Folketing vedtog for nylig en pakke, der skal styrke kampen mod matchfixing. 

En af de centrale komponenter i aftalen er en bedre mulighed for udveksling af data via såkaldte spillerID og begivenhedsID. De redskaber giver Spillemyndigheden mulighed for specifikt at monitorere enkelte spilleres bettingmønstre på tværs af spillesider. Samtidig skal de data fremover kunne deles med de enkelte udbydere, idrætsorganisationer og andre relevante aktører.

"Nøglen til bekæmpelse af matchfixing er bedre data. Og et begivenhedsID kombineret med, at vi også ved, hvem der spiller på begivenheden er et meget stærkt våben. For det kan give os meget stærke beviser for, at der kan være matchfixing," siger Spillemyndighedens direktør, Anders Dorph.

Senioranalytiker ved Idrættens Analyseinstitut, Peter Forsberg, er dog noget mere loren i sin vurdering.

"Der er nogle udfordringer i forhold til bekæmpelse matchfixing, som jeg ikke kan se, at den her aftale ændrer grundlæggende ved," siger han.

Idrætsanalytikeren har noteret sig, at partierne bag aftalen ser data som afgørende i kampen mod matchfixing. Men ifølge Peter Forsberg er det for tidligt at vurdere, hvilken effekt det får.

"Det her med at krydschecke idrætsudøvere og indberettede væddemål. Hvordan kan man egentlig gøre det rent juridisk? Det må vi jo se i praksis, før vi kan sige, om den her aftale kommer til at forandre så meget," siger han.

Det her med at krydschecke idrætsudøvere og indberettede væddemål. Hvordan kan man egentlig gøre det rent juridisk?

Peter Forsberg
Senioranalytiker, IDAN

Flytter centralt sekretariat
Peter Forsberg er medforfatter på en stor evaluering af Den nationale platform for bekæmpelse af matchfixing, som udkom i slutningen af 2021. Platformen blev stiftet i 2016 og består af i alt otte aktører, herunder Bagmandspolitiet, Kulturministeriet, DIF, Spillemyndigheden og Anti Doping Danmark. Men på trods af fem års arbejde har det været svært at findes fælles fodslag.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024