Ny debat: Mangel på arbejdskraft i fødevarebranchen
DEBAT: I en ny temadebat sætter Altinget: fødevarer fokus på fødevarebranchens udfordringer med rekruttering af arbejdskraft. Vi spørger blandt andet et panel af aktører, hvordan branchen kan "brande" sig selv, så flere unge vælger en uddannelse inden for branchen.
Kiki Qvistgaard
FagdebatredaktørI 2016 viste en rapport fra Madkulturen, at hver femte virksomhed i fødevarebranchen oplever problemer med at rekruttere den nødvendige arbejdskraft.
Det er særligt manglen på kvalificerede nyuddannede, der volder virksomhederne problemer.
Fødevarebranchen angiver blandt andet en fælles fortælling på tværs af branchen som en måde, hvorpå branchen kan “brande” sig selv bedre. Og særligt bæredygtighed, økologi og sundhed angives som temaer, der kan være med til at tiltrække flere unge til fødevareerhvervene.
I en kommende temadebat sætter Altinget: fødevarer fokus på fødevarebranchens udfordringer.
Vi spørger et panel af aktører:
- Hvordan bliver branchen mere attraktiv for de unge?
- Hvad er branchens største udfordringer - og hvordan løser vi dem?
- Hvilke kompetencer har fødevarebranchen behov for om fem, ti og 20 år?
Mød panelet her:
Karen Hækkerup
Administrerende direktør for Landbrug & Fødevarer. Forhenværende MF og minister for Socialdemokratiet, herunder minister for fødevarer, landbrug og fiskeri. Uddannet cand.scient.pol.
Torsten Buhl
Administrerende direktør i Danske Slagtermestre samt i FødevareDanmark. Uddannet jurist.
Iben Krog Rasmussen
Stifter og debatansvarlig i tænketanken Frej. Desuden medlem af Seges' rådgivende udvalg for 'Future Farming'. Uddannet cand.scient.pol.
Ole Wehlast
Forbundsformand i Fødevareforbundet NNF. Uddannet bager.
Lotte Engbæk Larsen
Markedschef i Dansk Erhverv. Uddannet økonom.
Kathrine Kingo Borgholt
Studerer Fødevarer og Ernæring ved Københavns Universitet.
Judith Kyst
Direktør i Madkulturen.