Analyse af 
Andreas Krog

Ny minister skal navigere forlig i land i farvand med mange interesser og usikkerhed om kursen

Den nye beredskabsminister holder kun opstartsmøder og er ikke begyndt på egentlige forhandlinger om et beredskabsforlig. SVM-regeringen ved nemlig ikke selv, hvad forliget skal indeholde og må koste. Det har rigtig mange aktører til gengæld rigtig mange holdninger til.  

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Torsdag i denne uge har beredskabsminister Torsten Schack Pedersen (V) inviteret beredskabsordførerne fra partierne bag forsvarsforliget til opstartsmøde i forbindelse med de kommende forhandlinger om et nyt beredskabsforlig.

Det er anden gang, at ministeren hidkalder til opstartsmøde. Det første fandt sted i slutningen af september.

Området er nyt for mange af ordførerne og ikke mindst ministeren. Det er derfor meget naturligt med en blød indflyvning med flere møder, hvor ordførerne bliver klædt på med viden og lufter deres ønsker til indholdet af forliget - inden de egentlige forhandlinger starter.

Målet er at lande et forlig inden årsskiftet. Men endnu et opstartsmøde – og ikke egentlige forhandlinger - er udtryk for, at regeringen internt endnu ikke er blevet enige om hvad de mener, at et beredskabsforlig skal indeholde og hvad det må koste. Torsten Schack Pedersen er således endnu ikke blevet udstyret med et mandat, erfarer Altinget. Og der bliver ikke præsenteret et udspil. I hvert fald ikke offentligt.

{{toplink}}
Altinget logoForsvar og Beredskab
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar og beredskab kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forsvar og Beredskab

Derfor er der indtil videre mest tale om, at ministeren lytter og ordførerne taler. Og som Altinget har kunne berette, så har ordførerne og partierne vidt forskellige mærkesager og kæpheste. Indtil videre affinder partierne sig med, at regeringen ikke selv ved hvad de vil - og hvad det må koste. Men sådan bliver det ikke ved med at være. På et tidspunkt vil partierne se regeringens kort.

Samtidig er det gået op for ministeren, at han er landet på et område med rigtig mange aktører med rigtig mange forskellige dagsordener. Kommuner, beredskaber, erhvervsorganisationer, frivillige og ældreorganisationer er bare nogle af dem, der har en holdning til hvad der skal prioriteres i et kommende beredskabsforlig.

Kommunerne vil ikke overraskende gerne have, at Staten og Beredskabsstyrelsen bliver bedre rustede til at kunne assistere dem, så de ikke selv skal ud at investere i nyt og mere udstyr til at håndtere hændelser ud over det almindelige. Beredskaberne vil både selv have flere penge og have Staten til at løfte en større del af opgaven - eller i hvert fald finansiere at den bliver løftet.

Erhvervsorganisationerne forsvarer sektoransvaret, mens de frivillige blandt andet har fokus på praktiske ting som tidsregistrering. Og endelig er der blandt andet ældreorganisationerne og andre, der plejer bestemte gruppers interesser. De er optagede af at lige præcis deres gruppe ikke bliver glemt i en krisesituation.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024