Ny tværpolitisk alliance vil have flere 20-29 årige til at stemme til EU-valget

Blandt midlerne er en fælles instagramkonto, debatter, quizzer og bararrangementer - og måske en helt ny ide til et af de fællesskaber, der er så afgørende for valgdeltagelsen.

Fra venstre mod højre: Karoline Lindgaard (ALT), Mads Strange (LA) Maria Pryds (K) Selma Bolø (EL) Mathias Niebuhr (S). <br>Sigrid Friis (RV) og Tobias Weische (DF) er også en del af alliancen, men er ikke med på fotoet.&nbsp;
Fra venstre mod højre: Karoline Lindgaard (ALT), Mads Strange (LA) Maria Pryds (K) Selma Bolø (EL) Mathias Niebuhr (S).
Sigrid Friis (RV) og Tobias Weische (DF) er også en del af alliancen, men er ikke med på fotoet. 
Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Unge politikere fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet og Enhedslisten er sjældent enige med hinanden eller med kolleger fra Konservative, Radikale og Socialdemokratiet om ret meget.

Der findes en undtagelse.

Den er – måske ikke overraskende – men ikke desto mindre magtpåliggende for syv unge kandidater til det kommende valg til Europa Parlamentet:

De er helt, helt enige om, at man skal stemme.

Selvom det er på en søndag, hvor man måske hellere vil have lov at have tømmermænd og spille fifa, så håber vi, at andre unge vil tage deres venner i hånden og gå i stemmeboksen

Karoline Lindgaard
Kandidat til EP-valget, ALT

Og derudover om, at det er problematisk, at valgdeltagelsen blandt især 20-29-årige – som oftest andengangsvælgere – er markant lavere end andre aldersgrupper.

Valgdeltagelsen hos 18-årige lå således til Folketingsvalget i 2022 på 85 procent, men dykkede hos de 19-29-årige til omkring 76 procent. For så at stige igen ved 30-års-aldersgruppen. 

Det viser Professor ved KU, Kasper Møller Hansens rapport om valgdeltagelsen.

Det samme mønster tegner sig for Kommunalvalget i 2021, ligeledes beskrevet i en rapport af Kasper Møller Hansen:

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024