Mens Boje overvejer nyt parti, har vælgerne tilsyneladende tilgivet Vermund og Nye Borgerlige
Den vragede partileder Lars Boje Mathiesen overvejer at starte et nyt parti, "Danmark ikke har set før". Imens står Nye Borgerlige trods massiv modvind til tre procent af stemmerne i nyt snit af meningsmålinger.
Jonas Wiinblad Overgaard
JournalistTrods massiv intern uro i partiet holder Pernille Vermund og Nye Borgerlige skindet på næsen.
Partiet står til tre procent af stemmerne, hvis der var valg i morgen, viser Altingets kvalitetsvægtede snit af målingerne fra marts.
Det er en tilbagegang på ét mandat siden valgresultatet i 2022. Og det er dermed ikke gået så galt som forventet for partiet. Det mener valgforsker og professor i statskundskab Kasper Møller Hansen, der står bag det snittet af meningsmålinger.
Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Epinion/DR & Altinget, YouGov/BT, Gallup/Berlingske og Voxmeter/Ritzau gennemført i marts måned.
I alt er der 7.156 med i opgørelsen (fraregnet ved ikke-svar).
Ændringen er beregnet som summen af den absolutte forskel i partier tilslutning fra det forrige snit divideret med to. Det vil sige, hvor mange procentpoint, der skal flyttes, for at få det nye snit.
Den statistiske usikkerhed er +/- 1,0 procentpoint (det vil sige 95% konfidensinterval for den største procentsats i den første tabel, her tilslutningen for Socialdemokratiet).
Om snittet
Snittet er et kvalitetsvejet gennemsnit af seneste måneds meningsmålinger.
Det vil sige, at der tages højde for hvor præcise institutterne normalt rammer valgresultatet og deres løbende stabilitet (både internt og eksternt).
På den måde, hvis et instituts målinger svinger meget fra måling til måling både i forhold til egne tidligere målinger og andres institutters målinger, vægtes målingen ned i snittet modsat andre, som vægtes op. Desuden er institutternes målinger standardiseret, så alle opstillingsberettigede partier og ”andre” er med i beregningerne.
Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med, at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.
Hvis snittet eller enkelte tal gengives skal det citeres som "Professor Kasper Møller Hansen for Altinget".
"Man kunne godt forestille sig, at de havde fået et ordentligt hak i tuden, men det ser ud til, at vælgerne har pustet ud og tilgivet partiet, netop fordi Pernille Vermund er så populær, som hun er," sagde han til Altinget før påske:
"Der er en vælgergruppe, der godt kan lide kombinationen af en liberalistisk økonomisk politik og en indvandrerkritisk profil, og derfor forventer jeg, at partiet vil fortsætte med at ligge stabilt omkring tre til fire procent."
Helt samme optimisme var ikke at finde hos Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.
"Jeg tror, partiet er dødsmærket. Vermund er vendt tilbage af pligt, ikke af lyst, og jeg tvivler stærkt på, hun kan mobilisere nok gejst de næste fire år."
Du kan læse hele gennemgangen af det seneste snit af målinger her.
Lars Boje overvejer nyt parti, "Danmark ikke har set før"
I månederne siden 1. november 2022 har partiet været igennem en tumultarisk periode.
Kort efter valgdagen forlod det første medlem folketingsgruppen. Og siden medstifter Pernille Vermund i begyndelsen af 2023 besluttede at trække sig som formand, er frafaldet vokset. Senest blev den nyvalgte formand Lars Boje Mathiesen ekskluderet fra Nye Borgelige efter en sag om hans lønforhold.
Den nu vragede partileder har dog valgt at beholde sit mandat på Christiansborg. Han vil "aldrig acceptere", at "en håndfuld mennesker i en hovedbestyrelse skal afslutte" hans politiske projekt, lyder det nu på Facebook.
"Den kamp bliver jeg ved med, så længe I er derude og bakker op. Derfor er det ikke rocket science, at der er to muligheder: 1. Jeg forsøger at komme med i et andet parti, hvor der er mulighed og plads til, at jeg kan fortsætte mit arbejde. 2. Jeg starter et nyt parti, som vil blive noget Danmark ikke har set før," fortsætter Boje Mathiesen.