Opsamling: Sådan tager lokalsamfund bedst imod flygtninge

Der er mange fordele ved at sende nyankomne flygtninge ud i de små samfund. Og flere lokalsamfundsorganisationer meddeler, at de står klar med åbne arme. Få hovedpointerne fra temadebatten på Altinget Civilsamfund her.

I små lokalsamfund udfylder flygtningene en vigtig borgerrolle - som elev i skolen eller spiller på fodboldholdet, skriver flere aktører i temadebatten på Altinget Civilsamfund.
I små lokalsamfund udfylder flygtningene en vigtig borgerrolle - som elev i skolen eller spiller på fodboldholdet, skriver flere aktører i temadebatten på Altinget Civilsamfund.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Mathilde Brieghel

I lokalsamfundene er flygtninge ikke bare flygtninge. De er kunder i supermarkedet, angribere på fodboldholdet og elever i landsbyskolen.

Ifølge de skribenter, der de sidste par uger har ført pennen i debatspalterne på Altinget Civilsamfund, er der meget at vinde ved at integrere flygtninge i små samfund. Til gavn for både flygtninge og det samfund, de kommer til.

Særligt hvis kommunerne inddrager civilsamfundet på den rigtige måde, påpeger flere aktører. I denne opsamling kan du læse eller genlæse debattens højdepunkter.

Der kan være logistiske grunde til, at kommuner kan vælge ikke at sende flygtninge ud i de mindste samfund.

Men netop i de små samfund er flygtninge ikke flygtninge – de optager en plads i et lille samfund, hvor beboerne kender hinanden og hvor alle har en rolle.

Lektor i pædagogisk antropologi Birgitte Romme Larsen tager udgangspunkt i et studie, som hun og en række kollegaer foretog i Langeland Kommune i 2015.

Temadebat

Hvordan tager lokalsamfundene bedst imod flygtninge?

De danske myndigheder forbereder sig på at tage imod over 100.000 flygtninge fra Ukraine. Det kommer til at kræve en indsats at indsluse de nyankomne både i byer og i små samfund i hele landet.

Altinget Civilsamfund spørger i denne temadebat: Hvordan indrettes integrationsindsatsen bedst i lokalsamfundene?

  • Hvilke erfaringer fra tidligere kan vi lære af?
  • Hvad skal vi gentage, og hvad skal vi gøre radikalt anderledes?
  • Hvad ligger i ordet 'integration'?
  • Og ikke mindst: Hvilken rolle spiller civilsamfundet?

Debatpanelet kan findes her.

Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected].

”Studiet viste, hvordan man generelt i yderkommunerne ikke forstod de syriske flygtninge som nogle, der ankom med ”krisen” – men derimod som nogle, der landede lige midt i en allerede eksisterende lokal krise,” skriver hun, med henvisning til den affolkning, som mange små lokalsamfund har mærket på egen villavej.

”Og i forhold til denne krise kunne de mange flygtninge nu måske gøre en forskel,” fortsætter hun.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Civilsamfund

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024