Parlamentet stemmer for reform, der giver Danmark et ekstra medlem

Antallet af danske EU-parlamentarikere står til at vokse fra 14 til 15 ved næste års valg til Europa-Parlamentet.

Næste år vil antallet af medlemmer i Europa-Parlamentet stige igen.
Næste år vil antallet af medlemmer i Europa-Parlamentet stige igen.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Hvis et klart flertal i Europa-Parlamentet får dets vilje, så vil danskerne kunne vælge en ekstra politiker at sende afsted til den europæiske folkeforsamling i Strasbourg.

Torsdag stemte parlamentet for en ændring af forsamlingens egen sammensætning, som vil øge det samlede antal medlemmer fra 705 til 716. De ekstra 11 pladser fordeles på ni medlemslande, herunder Danmark, der står til at få en europaparlamentariker mere end i dag.

Hvis parlamentets udspil bliver godkendt af medlemslandenes regeringer i den kommende tid, vil der ved næste års EU-valg skulle vælges 15 danske politikere i stedet for 14.

Håbet blandt Europa-Parlamentets ordførere er, at regeringerne vil kunne vedtage reformen, sådan som traktaterne kræver.

”Løsningen er afbalanceret og den mindst indgribende i den eksisterende balance i borgernes repræsentation,” siger den rumænske konservative Loránt Vincze (EPP), som er en af ordførerne:

”Jeg tror, der er stor sandsynlighed for, at Det Europæiske Råd vil godkende vores forslag enstemmigt,” siger han.

De andre medlemslande, der ligesom Danmark kan få forøget deres antal af parlamentsmedlemmer, er Spanien (+2), Holland (+2), Østrig (+1), Finland (+1), Slovakiet (+1), Irland (+1), Slovenien (+1) og Letland (+1).

Antallet af danske parlamentarikere gennem tiden
  • Danmark startede med at have 16 medlemmer af Europa-Parlamentet, men det blev reduceret til 14 i 2004 efter den store udvidelse mod øst, hvor der skulle være plads til 10 nye lande. 
  • Efter 2009 faldt det til 13 i kølvandet på Rumæniens og Bulgariens indtog i Unionen, men Danmark slap for yderligere reducering, da Kroatien fulgte efter i 2013.
  • I 2020 kom Danmark op på 14 igen, da briterne efter lange forhandlinger officielt forlod EU.

Reformen skyldes traktatbaserede regler om, at fordelingen af pladser forud for hvert europaparlamentsvalg om nødvendigt skal justeres for at følge med den demografiske udvikling i landene.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024