Partier vil gøre op med modregning af EU-midler i statens forskningsbudget: “Vi straffer danske universiteter for at være dygtige”

Udsigten til en forøgelse af EU’s forskningsmidler er en oplagt anledning til et opgør med Danmarks modregningsprincip, mener R, SF og K. Regeringsparti afviser.

Ursula von der Leyen vil bruge flere penge på forskning, og det kalder på at få udryddet en tidsel i dansk forskningspolitik, mener tre partier.
Ursula von der Leyen vil bruge flere penge på forskning, og det kalder på at få udryddet en tidsel i dansk forskningspolitik, mener tre partier.Foto: Jean-Francois Badias/AP/Ritzau Scanpix
Julie Schønning

Flere EU-midler til fri forskning er blandt den nyligt genvalgte kommissionsformand Ursula von der Leyens prioriteter for denne mandatperiode. 

Og det er ikke alene positivt men også en oplagt lejlighed til at skrotte en ofte udskældt regneregel i dansk forskningspolitik. 

Sådan lyder det nu samstemmigt fra Radikale, SF og Konservative. 

De tre partier henviser til, at når danske forskere får støtte fra EU’s forskningspuljer, bliver beløbet modregnet den danske stats forskningsbudget. 

Det betyder, at de udenlandske bevillinger ikke giver flere penge til forskning og innovation i Danmark, men i stedet reducerer det beløb, som den danske stat bidrager med. 

Denne praksis har været gældende for skiftende regeringer siden 2013, og det skal nu være slut, mener oppositionspartierne. 

I Danmark har vi ikke guld eller rubiner i undergrunden – vi har gode ideer og kloge hoveder, det skal vi investere i.

Stinus Lindgreen
Forskningsordfører, Radikale

“Det er enormt fjollet, at forskningsmidler fungerer som et nulsumsspil, hvor staten sparer penge, hver gang nogen lykkedes med at få penge udefra. Det skaber en skævvridning, hvor det i højere og højere grad er EU-hjemtag, der definerer, hvordan forskningsmidler bliver brugt,” siger SF’s forskningsordfører, Sofie Lippert.  

Ligeledes ønsker Konservative at afskaffe modregningsprincippet med henblik på at “tilskynde danske forskere og universiteter til at hjemtage flere EU-forskningsmidler”. Det oplyser partiets forskningsordfører, Lise Bertelsen i en skriftlig kommentar.  

Radikale stemmer i. 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024