Poul Madsen: Kvindelig værnepligt er en ny katastrofe for Venstre
For hver måned, der går, vokser katastrofen for Venstre, der nu er nede på 6,5 procent i meningsmålingerne. Der er kun én ting at gøre: Partiet må forlade regeringen og igen begynde at bedrive klassisk Venstre-politik.
Poul Madsen
Kommunikationsrådgiver og kommentator, podcastvært, foredragsholder og forfatterVenstres politiske ordfører, Torsten Schack Pedersen, synes, at de to seneste meningsmålinger er "træls". Men målingerne er langt mere end "træls".
De er en selvforskyldt katastrofe, og vi har sandsynligvis ikke set bunden, fordi den fulde effekt af forsvarsforliget endnu ikke er slået igennem i målingerne. Hvilket i sig selv er et kæmpe paradoks, eftersom det var Venstres formand, Troels Lund Poulsen, der som forsvarsminister stod forrest foran kameraerne, da forliget blev fremlagt 30. april.
Det er et øjeblik, som vil blive en del af danmarkshistorien, fordi vi aldrig nogensinde før har brugt så mange milliarder på vores eget forsvar.
Venstre må ud af den nuværende regering og igen begynde at bedrive klassisk Venstre-politik.
Poul Madsen
Kommunikationsrådgiver og kommentator
Men det er bare ikke den nye tunge brigade, luftforsvaret og de forbedrede vilkår for de ansatte i Forsvaret, som vil blive husket.
For det hele er kommet til at handle om for eller imod kvindelig værnepligt, og det har for Venstre udviklet sig til en ny tabersag, fordi forliget ikke er endt der, hvor de fleste traditionelle Venstre-vælgere ligger.
De er en enten skeptiske eller direkte imod kvindelig værnepligt og forstår ganske enkelt ikke, at vi midt i en historisk usikker tid pludselig skal gøre Forsvaret til en ligestillingskampplads. Hvorfor kunne det ikke vente til, at Forsvaret var kommet op på et niveau, der ville gøre os i stand til rent faktisk at forsvare os selv?
Disse Venstre-vælgere var skeptiske i forvejen. Men de føler uden tvivl nu, at Troels Lund Poulsen med bajonetten hævet har drevet dem ud af partiet, fordi han igen, igen, igen hellere vil være loyal over for de langt mere ligestillingsglade regeringskammerater i Socialdemokratiet og Moderaterne, end sine egne vælgere.
Derude på marken, uden for Venstre, står Inger Støjberg (DD) og Alex Vanopslagh (LA) klar med nødhjælpsbusser, der kan bringe de fordrevne Venstre-vælgere derhen, hvor de føler sig forstået.
Se lige på Epinions tal. Liberal Alliance er næsten tre gange så stor som Venstre. Danmarksdemokraterne dobbelt så store.
Inger Støjberg og Alex Vanopslagh har dygtigt markeret en modstand imod indførelsen af kvindelig værnepligt og manøvreret sig uden om den del af forliget. Venstre har som regeringsparti været låst på arme og ben.
Kvindelig værnepligt lægger sig i rækken af Venstre-fadæser siden sidste valg.
Poul Madsen
Kommunikationsrådgiver og kommentator
Det har fået næsten halvdelen af Venstres vælgerne fra sidste valg - som jo på ingen måde var særligt mange - til at storme i armene på Inger Støjberg og Alex Vanopslagh.
Ifølge Epinion er 22 procent gået til Liberal Alliance og 11 procent til Danmarksdemokraterne. Kun 45 procent er blevet hos Venstre.
Venstres folketingsgruppe kan nu se rundt på hinanden, velvidende at hvis det går som både Epinion og Megafon spår, vil mere end halvdelen af dem ikke blive valgt igen.
Ordet 'katastrofal' er for svagt til at karakterisere dette.
Men Venstre kan ikke bebrejde andre end sig selv. Kvindelig værnepligt lægger sig i rækken af Venstre-fadæser siden seneste valg, hvoraf den største af dem alle er, at partiet valgte at gå i regering med hovedfjenden Socialdemokratiet og partiforræderen Lars Løkke Rasmussen (M).
Troels Lund Poulsen gjorde ingen forandring. Snarere tværtimod.
Nu er partiet igen nede i den mudrede plovfure, og forude venter en ny katastrofe, når landbruget påføres en eller anden form for CO2-afgift.
Der er kun én vej op. Venstre må ud af den nuværende regering og igen begynde at bedrive klassisk Venstre-politik.
Jeg er klar over, at det er nemmere sagt end gjort.
Men 18 måneders erfaring i SVM-regeringen viser, at for hver måned, der går, vokser katastrofen for Venstre. Ved valget i november 2022 fik partiet 13,3 procent. Allerede i januar 2023 var partiet under ti procent, nu er partiet nede på 6,5 procent. Behøver jeg at sige mere.