Regeringen vil fusionere psykiatrien med sygehusene. Det må bare ikke gå udover tiårsplanen, advarer regionerne

Psykiatrien skal ikke længere stå alene, men fremover være integreret organisatorisk med resten af sundhedsvæsenet, foreslår regeringen i nyt sundhedsudspil. Regionerne ser positive takter i forslaget, men advarer samtidig om, at det kan koste fokus på tiårsplanen.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) fremlagde onsdag regeringens udspil til en sundhedsreform sammen med den øvrige del af regeringstoppen. Udspillet indeholder bl.a. forslag om at tilknytte faste læger på botilbud og at fusionere psykiatrien og sygehusene.
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) fremlagde onsdag regeringens udspil til en sundhedsreform sammen med den øvrige del af regeringstoppen. Udspillet indeholder bl.a. forslag om at tilknytte faste læger på botilbud og at fusionere psykiatrien og sygehusene.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Psykiatrien skal ikke længere stå alene, men fremover indlemmes i det øvrige sundhedsvæsen.

Det skal sikre, at personer med psykiske lidelser får en bedre og mere sammenhængende behandling i sundhedsvæsenet, end de får i dag.

Der kan være mange ting, der ender med at være positivt for psykiatrien. Men der er nogle faldgruber, og det er dem, vi skal passe på.

Mads Duedahl (V)
Næstformand, Danske Regioner

Samtidig skal det sikre, at somatiske sygdomme hos personer med forløb i psykiatrien opdages tidligere og behandles bedre fremover.

Sådan lyder det fra regeringen i deres udspil til en reform af sundhedsvæsenet, der blev fremlagt onsdag.

”Mange borgere med både en psykisk og fysisk sygdom oplever, at deres forløb ikke hænger sammen, og at de forskellige læger ikke er gode nok til at tale sammen. Det skyldes blandt andet, at psykiatrien i dag har sin egen organisering adskilt fra de øvrige sygehuse og sundhedstilbud i regionen,” skriver regeringen i udspillet.

I Danske Regioner ser man positive takter i forslaget.

Men de mener samtidig, at man ved at gennemføre ændringen risikerer at miste fokus på arbejdet med tiårsplanen og forbedringerne i psykiatrien.

”Det lettilgængelige tilbud i samarbejde med kommunerne kræver et enormt fokus. Det er en helt ny vej at gå, hvor vi skal samarbejde på en anden måde. Det kræver energi og fokus af en ledelse at skulle gennemgå organisatoriske forandringer,” siger næstformand i Danske Regioner, Mads Duedahl (V), og fortsætter:

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024