Kommentar af 
Rikke Viemose

Kamala Harris har en god chance for at være den, der ler sidst

Humoren er blevet Kamala Harris' superkraft, og den rammer Donald Trump på hans ømmeste punkt, skriver Rikke Viemose.

Når Trump buser frem med sine sexistiske jokes, fornedrende øgenavne og løgne, så smiler Kamala overbærende og kalder ham for "weird", mens salen runger af latter, skriver Rikke Viemose.
Når Trump buser frem med sine sexistiske jokes, fornedrende øgenavne og løgne, så smiler Kamala overbærende og kalder ham for "weird", mens salen runger af latter, skriver Rikke Viemose.Foto: Matt Rourke/AP/Ritzau Scanpix
Rikke Viemose
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Mænd er bange for, at kvinder vil grine af dem. Kvinder er bange for, at mænd vil slå dem ihjel."

Citatet er fra den canadiske forfatter Margaret Atwoods roman 'A Handmaid's Tale', og det bliver ofte bliver brugt som en sandhed om misogyne mænd over for kvinder.

I tilfældet Donald Trump synes det at være ramt lige på kornet, for mens han er dømt for at bruge vold og tvang mod kvinder, så er hans måske svageste punkt, at han ikke bryder sig om at blive gjort til grin – og slet ikke af en kvinde. Det har demokraterne gennemskuet, og humoren er blevet den superpower, hvormed Kamala Harris' kan vinde valget.

Det begyndte med Trumps tilbagevendende angreb på Harris' latter. Igen og igen har han beskrevet hende som en, der griner for meget og i det hele taget er "for meget". "Har I nogensinde set hende grine? Hun er skør," sagde han i en tale i Michigan for nylig – og fortsatte i øvrigt med at kalde Nancy Pelosi for en væggelus.

Trump har været vant til at kunne ryste sine modstandere og få sine følgere til at heppe, når han for eksempel igen og igen har kaldt Harris for både "crazy", "nuts" og "dumb". I disse dage ynder han at gentage, at hun har en meget lav IQ.

Hvad Trump tilsyneladende ikke havde forudset var, at Kamala Harris' evne til at grine ad tingene er blevet et kæmpe plus for hende i valgkampen.

Igen og igen imødegår hun hans skøre personangreb med et smil og med understregningen af, at hun ikke kan tage ham alvorligt. Hans angreb forekommer stadigt mere skingre og ynkelige, og de preller af på Harris og demokraterne.

Læs også

Når Trump buser frem med sine sexistiske jokes, fornedrende øgenavne og løgne, så smiler Kamala overbærende og kalder ham for "weird", mens salen runger af latter.

"Weird" er blevet et ord, der klistrer til Trump nu, og hans underlødige angreb er blevet en boomerang, der har ramt ham selv. Så ramt føler han sig af weird-mærkatet, at han forleden var ude og imødegå det, hvilket kun fik demokraterne til at grine endnu højere.

Republikanernes egne skøre udsagn er blevet den demokratiske kampagnes gødning.

Rikke Viemose
Journalist

"Det er dem, der er weird. Ingen har nogensinde kaldt mig for weird. Jeg er mange ting, men weird er jeg ikke…," lød det i en podcast fra en presset Trump, der sjovt nok aldrig selv griner, hvilket der er skrevet flere artikler om.

Humor-taktikken har givet kampagnen sit eget liv, og republikanernes egne skøre udsagn er blevet den demokratiske kampagnes gødning. Demokratiske vælgere bidrager selv med med sjove memes og tiltag, der spreder sig som løbeild.

Efter det kom frem, at Trumps vicepræsidenkandidat J. D. Vance har angrebet Harris og andre demokratiske kvinder for at være "barnløse kattedamer" er der for eksempel dannet gruppen 'Barnløse kattedamer for Harris', og sociale medier svømmer over med memes og tweets, der gør nar ad udsagnet.

Læs også

Førnævnte Margaret Atwood var en af dem, der delte en tegning af en flirtende kvinde med en kat i favnen og med teksten: "Hold poterne fra min mis. Barnløse kattedamer for Harris 2024".

På den måde bliver kattedame-udsagnet kædet sammen med Trumps tidligere udsagn om, at man som magtfuld mand bare skal "tage kvinder i kussen". 

Trumps forsøg på at mistænkeliggøre Harris ved at påstå, hun ikke er sort, fik nogle til at spørge på X, om Trump er "hvid eller orange?" og sangeren Rod Stewart til at drille Trump med hans orange kulør ved en koncert i Las Vegas.

Nu har Harris udnævnt manden, der første gang blev kendt for at kalde Trump for "weird", guvernøren fra Minnesota, Tim Walz, som partiets kandidat til vicepræsidentposten.

Rikke Viemose
Journalist

Også andre kendte amerikanere deltager lystigt i den humoristiske kampagne.

Skuespilleren Jeff Bridges stillede for eksempel op sammen med tusindvis af andre til "White Dudes for Harris", hvor de på en aften samlede mere end fire millioner dollars ind til hendes kampagne.

Og nu har Harris udnævnt manden, der første gang blev kendt for at kalde Trump for "weird", guvernøren fra Minnesota, Tim Walz, som partiets kandidat til vicepræsidentposten.

Billederne fra deres første optræden sammen viser dem storgrinende. Deres kampagne bliver kort sagt sjovere og sjovere.

Og jo sjovere, jo lettere vil de have ved at vinde. Hvis Harris og Walz kan holde momentum og fortsætte i det spor, så ser det faktisk ud, som om hun kan være den, der ler sidst. Og det er som bekendt den, der ler bedst.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rikke Viemose

Journalist, forfatter, kommunikationsrådgiver
Journalistik, Danmarks Journalisthøjskole, BA i Litteraturvidenskab og Moderne Kulturhistorie, Københavns Universitet

Kamala Harris

Vicepræsident, USA
Howard University (1986), University of California, Hastings College of The Law (1989)

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024