SF kalder nyt udspil historisk

KRIMINALITET: SF storroser regeringens nye udspil, der skal komme ungdomskriminaliteten til livs. Der er også pæne ord fra Enhedslisten, mens blå blok efterlyser en ungdomsdomstol.

SF's retsordfører Karina Lorentzen roser regeringens nye udspil, der skal mindske ungdomskriminaliteten. 
SF's retsordfører Karina Lorentzen roser regeringens nye udspil, der skal mindske ungdomskriminaliteten. Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Cecilie Gormsen

”Jeg er helt euforisk over, at det langt om længe kan blive til virkelighed.”

Sådan lyder reaktionen fra SF's retsordfører, Karina Lorentzen, efter regeringen onsdag fremlagde 11 initiativer, der skal mindske ungdomskriminaliteten. Regeringen vil blandt andet oprette reaktionsråd, give unge kriminelle ungepålæg, lave en lillebrorstrategi og forsøge at få de unge i fritidsjob.

”Jeg synes, det er et historisk skridt, vi tager med det her udspil. Nu kan vi få afprøvet nogle alternativer til fængselsstraf. Forslaget om konfliktråd som alternativ til straf har SF tidligere fremsat, ligesom vi også har fremsat forslag om, at unge skal genoprette den skade, som de har forvoldt i samfundet,” siger Karina Lorentzen til Altinget.

Karina Lorentzen peger på, at de unge følelsesmæssigt skal involveres i det, de har lavet. Det bliver de ifølge retsordføreren ikke i dag, men med det nye udspil og styrkelsen af ungepålægget, vil den unge forstå, at kriminaliteten faktisk går ud over nogen.

"Man kan ikke bare gemme sig bag en bøde eller et tiltalefrafald, men man skal aktivt ud og lave noget, som genopretter skaden," siger hun.

EL roser udspil – men skoser zoneforbud
I Enhedslisten er der også ros til regeringen for at ”fokusere på kriminalitetsbekæmpelse frem for valgflæsk”.

”Overordnet ser vi nogle rigtig gode forslag fra regeringen, som kan være med til reelt at gøre en indsats for udsatte unge, der er i risiko for at havne i en kriminel løbebane – og ikke mindst for de unge, der har trådt ved siden af, men som endelig ikke må skubbes længere ud i mere kriminalitet,” siger retsordfører Pernille Skipper i en pressemeddelelse.

På trods af rosen er der dog også kritik til udspillets zoneforbud, hvor retssikkerheden ifølge Pernille Skipper ”øjensynligt er fuldstændig gået tabt”.

V: Fin lille plan, der ikke batter
I Venstre er man ikke videre imponeret af regeringens udspil. Flere af tiltagene forsøger man sig allerede med i dag, lyder kritikken, og retsordfører Karsten Lauritzen efterlyser afgørende nye initiativer.

”Det er da en fin lille plan, der er fremlagt i dag. Men de små forslag, som regeringen foreslår, batter desværre ikke rigtigt. Der er behov for noget afgørende nyt på området, hvis vi skal løse problemerne – og det skal vi,” siger Karsten Lauritzen i en pressemeddelelse.

Han efterspørger ligesom Dansk Folkeparti en ungdomsdomstol for de 12-17-årige, der kan sikre, at myndighederne også kan gribe tidligere ind med sanktioner mod unge kriminelle.

”Det er, som så meget med denne regering, for lidt, for sent og for ufokuseret. Det er et meget lille udspil, som regeringen har fremlagt, så jeg mener ikke, at det vil rykke særligt meget. Unge skal vide, at der falder en sanktion, der kan mærkes, og dét vil holde ganske mange væk fra kriminalitet. Og træder man så ved siden af, skal straffen være så følelig, at en gentagelse er meget lidt fristende. Dét skal en særlig ungdomsdomstol sikre,” siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.

Dokumentation

Udspillets 11 initiativer
Bedre samarbejde på tværs af myndighederne
1. Oprettelse af Reaktionsråd.

Nye og styrkede reaktioner
2. Styrkelse af ungepålæg.
3. Politibistand ved ungepålæg.
4. Konfliktråd som alternativ til straf.
5. Konfliktråd som led i indsatsen over for børn under 15 år.
6. Udvidet adgang til at anvende zoneforbud ved hashhandel.

Tidlig og forebyggende indsats over for børn og unge
7. Lillebrorstrategi.
8. Fokus på skabelse og formidling af fritidsjob.
9. Kvalitetsløft af bekymringssamtaler.

Initiativer over for børn og unge i kontakt med retssystemet
10. Børne- og ungestrategi ved domstolene.
11. Større fokus på børn og unge, der optræder som ofre eller vidner i straffesager.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024