Skal udsatte kunstnere fra udlandet på finansloven? Flere partier er tøvende

En række kommuner har droppet at tilbyde midlertidigt ophold til udenlandske kunstnere, som frygter for deres sikkerhed i hjemlandet. Organisation vil have Christiansborg til at give økonomisk støtte, men flere partier er tilbageholdne.

Aktuelt er København den eneste by, som huser en udsat kunstner. 
Aktuelt er København den eneste by, som huser en udsat kunstner. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Magnus Skov Illum

Flere kommuner bør kunne finde penge til at give midlertidigt ophold til udenlandske kunstnere, som frygter for sikkerheden i hjemlandet.

Også uden et ekstra økonomisk rygstød fra Christiansborg til den såkaldte fribyordning, som åbner for muligheden.

Sådan lyder det fra kulturordførerne hos både Enhedslisten og Moderaterne.

Fribykommune
  • Fribykommuner er med i det internationale netværk Icorn (International Cities Of Refuge Network), som kæmper for kunstneres, forfatteres og journalisters ytringsfriheds. 
  • Folketinget gav i 2008 kommunerne mulighed for at tilbyde midlertidigt ophold til udenlandske journalister, forfattere og kunstnere, der forfølges grundet deres virke. 
  • I alt syv kommuner har siden gjort brug af muligheden 
  • I alt 11 personer har fået midlertidigt ophold i en kommune gennem fribyordningen
  • Aktuelt er København den eneste by, som huser en udsat kunstner.

“Jeg er en smule forundret over, at der er så få kommuner, som hjælper til. Det er både en støtte til kampen mod diktatur og en understøttelse af ytringsfriheden. Jeg synes, det er oplagt, at journalister og forfattere får mulighed for at komme til orde og stadig er i sikkerhed,” siger Søren Søndergaard (EL).

Han vil ikke afvise, at staten på et tidspunkt bør understøtte ordningen.

”Men selv uden statslig støtte burde flere kommuner kunne bidrage, da det både er en lille økonomisk belastning og noget, der bidrager til kommunernes udvikling," siger han. 

Samme toner lyder fra Moderaternes kulturordfører, Tobias Grotkjær Elmstrøm. Han mener, at ordningen bør kunne fungere, som den er i dag. 

“Jeg mener, at den nuværende ordning, hvor kommunerne kan ansøge om tilskud til friby-aktiviteter ved Slots- og Kulturstyrelsen, er velfungerende,” siger han.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024