Styrelse halverer sagsbehandlingstider for udenlandsk arbejdskraft

Efter hård kritik fra erhvervslivet har Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) nedbragt sagsbehandlingstiden på beløbsordningen fra et gennemsnit på 132 dage til 50 dage. I år er foreløbigt over halvdelen af sagerne på ordningen afgjort inden for en måned.

Højtuddannede medarbejdere fra udlandet skal søge om opholds- og arbejdstilladelse, og her har styrelsen på området formået at nedbringe sagsbehandlingstiderne efter hård kritik. 
Højtuddannede medarbejdere fra udlandet skal søge om opholds- og arbejdstilladelse, og her har styrelsen på området formået at nedbringe sagsbehandlingstiderne efter hård kritik. Foto: Colourbox
Rikke Brøndum

Kritikken fra dansk erhvervsliv var benhård, da det for to år siden kom frem, at udenlandske ansatte i gennemsnit måtte vente i over fire måneder på at få opholds- og arbejdstilladelse.  

Men efter Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) sidste år fik tilført 12 millioner kroner til nye medarbejdere, er sagsbehandlingstiden samlet set raslet ned.

På beløbsordningen er den faldet fra 132 dage til 50 dage i gennemsnit. Den såkaldte fast-track-ordning giver nu adgang efter 23 dage mod 40 dage i 2021. Og på positivlisterne er sagsbehandlingstiden faldet fra i 86 til 61 dage.

Hos Dansk Erhverv, der repræsenterer blandt andet restauranter og detailhandel, vækker tallene glæde. Arbejdsmarkedschef Peter Halkjær så dog gerne, at SIRI fik et egentligt loft for sagsbehandlingerne på en måned.  

"Det vil give virksomhederne en sikkerhed, når de bruger penge på at rekruttere udenfor Europa. For der er ingen udsigt til, at behovet for udenlandske ansatte bliver mindre. Tværtimod. Men det kræver selvfølgelig også, at virksomhederne har alle oplysninger klar fra starten, så sagerne kan ekspederes hurtigt," siger han.  

Ordningerne for udenlandsk arbejdskraft udenfor EU

Beløbsordningen: Kræver et job til en løn på mindst 465.000 kr. om året. 
Sidste år blev der indført en midlertidig supplerende beløbsordning, der kun kræver en løn på 375.000 kroner.

Positivlisterne for faglærte og videregående uddannelse:
Kræver et job indenfor et område, hvor der mangler arbejdskraft. Virksomheden skal leve op til det såkaldte AUB-krav, som er et krav til et bestemt antal danske lærlinge. 

Fast-track for certificerede virksomheder:
Hvis SIRI har certificeret virksomheden, kan man få opholdstilladelse hurtigere end på de øvrige ordninger. Ordningen har fem spor, man kan søge på.

Landbrugsordningen:
Fodermestre og driftsledere, der har fået job på en landsbrugsvirksomhed, kan få adgang på en række betingelser.

Forskerordningen:
Kan bruges, hvis man har en privat eller offentlig forskerstilling. Er virksomheden certificeret, kan forskere også søge via fasttrack-ordningen. 

Kilde: NyiDanmark

Må ofte indhente flere oplysninger

SIRI oplyser, at den starter behandlingen senest 14 dage efter ansøgningen er modtaget. Men ofte mangler der netop relevante dokumenter til ansøgningerne. 

Der er ingen udsigt til, at behovet for udenlandske ansatte bliver mindre. Tværtimod.

Peter Halkjær
Arbejdsmarkedschef, Dansk Erhverv

Derfor er styrelsen indtil videre kun forpligtet til at færdigbehandle 55 og 50 procent af førstegangs-ansøgningerne indenfor en måned på henholdsvis beløbsordningerne og positivlisterne, som er de største ordninger. 

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arbejdsmarked

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024