Sundhedsminister afviser DF-pres på akutområdet

AKUTPLANER: Dansk Folkeparti får ikke som krævet en akutplan for hele landet i januar. Det giver ikke mening, da arbejdet sker løbende, forklarer sundhedsministeren. DF kræver yderligere svar i januar.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, glæder sig til januar, hvor hun og partiets finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, skal mødes med sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) for at blive orienteret om akutberedskabet i sundhedsvæsnet.

Hun er nemlig ikke stillet tilfreds med udmeldingen fra Jakob Axel Nielsen tirsdag 15. december (læs den i bunden af artiklen).

Ingen behov for deadline
Her afviser han i en pressemeddelelse, at der er behov for den deadline, som Liselott Blixt har sat i januar.

Han peger han på, at der inden jul og i det nye år kommer svar på en række undersøgelser, der er sat i gang, ligesom at han mødes med Dansk Selskab for Akutmedicin, der i en række Berlingske-artikler har peget på behovet for forbedringer på sygehusenes akutmodtagelser og i den præhospitale indsats.

I pressemeddelelsen nævner han blandt andet også, at det præhospitale udvalg tidligst i foråret og tiden frem vil komme med bud på akutdækningen i forhold til den nye sygehusstruktur.

Klart krav fra ordfører
Det står dog i skærende kontrast til, hvad Liselott Blixt i Berlingske Tidende i går tirsdag var citeret for at kræve:

"Sundhedsministeren skal komme med en plan for, hvordan akutberedskabet skal være rundt om i landet. Netop fordi der er så mange aktuelle problemstillinger, vil vi have, at der skal ske noget nu. Det er nu, vi gerne vil høre noget. Det skulle gerne være inden årets udgang, og der er jo ikke så lang tid til," sagde Liselott i artiklen. Her erklærer hun dog også, at hun vil være tilfreds med en hurtig melding fra ministeren om at komme med planen i løbet af januar.

Overfor Altinget understreger Liselott Blixt dog, at hun ikke forventer, at sundhedsministeren har en akutplan klar for hele landet, sådan som hun er citeret for.

"Det, jeg mener, er en plan for, hvornår de forskellige ting skal ske," siger Liselott Blixt.

Der skal ske noget i Holstebro
Men hun understreger, at hun ikke er tilfreds med ministerens svar.

"Jeg er ikke tilfreds, for det, ministeren skriver, ser ikke ud at være løsning på problemerne i Holstebro. Her har man allerede over 100 kilometer til en akutfunktion. Her skal vi have nogle løsninger langt hurtigere," siger Liselott Blixt.

Hun vil dog vente med at kræve flere svar af ministeren, til hun har været til mødet, der skal holdes i midten af januar.

"Jeg vil så i juleferien sætte mig ind i de klager, jeg har modtaget, og så må jeg jo forlange, at han gør noget ved de problemer," siger Liselott Blixt.

Danske Regioner ventes at komme med et udspil på akutområdet inden nytår.

Dokumentation

DOKUMENTATION:

SUNDHEDSMINISTERENS REAKTION PÅ DF'S KRAV OM EN DEADLINE:

Akutområdet: Regeringen kan ikke vente til nytår med at handle

  

Berlingske Tidende skriver i dag, at Dansk Folkeparti giver regeringen en deadline til den 1. januar til at fremlægge en plan, 'der skal rette op på det danske akutberedskab'. Artiklen overser det faktum, at arbejdet med at forbedre den akutte del af det danske sundhedsvæsen er i fuld gang og på den måde overhaler kravet om en deadline til nytår inden om. Så længe venter regeringen ikke. 

I arbejdet for et bedre akut sundhedsvæsen er det helt afgørende at levere kvalitet og at prioritere de vigtigste opgaver først frem for at blande store og små indsatser sammen i en pærevælling. Hurtig og sikker akutbehandling er for vigtigt et område til hovsa-løsninger og skud fra hoften i pressen.   

Det allervigtigste er at få etableret en sygehusstruktur, hvor patienter mødes af erfarne læger, som har den mest moderne teknologi til rådighed. Det er vi i fuld gang med at etablere, og sammen med regionerne har vi afsat 40 mia. kr. til formålet.  

Det tager nogle år at føre ud i livet, og det er klart, at vi ikke kan sidde på hænderne indtil da. Vi er i fuld gang med at finde de rigtige og langtidsholdbare løsninger på de problemer, som patienterne møder. 

Derfor har regeringen allerede sat gang i en omfattende analyse af vagtlægesystemet, som offentliggøres før jul. Den vil bl.a. undersøge, hvor tilfredse borgerne er med den behandling de får, når de søger akuthjælp. Peger den på alvorlige problemer, så skal der hurtigt følges op med politisk handling. Inden jul vil også Dansk Selskab for Akutmedicin blive inviteret  til et møde om det behov for yderligere specialisering af deres uddannelse, som de har givet udtryk for i pressen.  

Regeringen har desuden nedsat et såkaldt præhospitalt udvalg, som fra foråret vil komme med bud på, hvordan vi sikrer:

  • at hjælpen kommer hurtigt frem til borgerne,
  • at borgerne får den nødvendige sundhedsfaglige rådgivning, når de ringer 112,
  • at Danmark får en landsdækkende lægehelikopterordning,
  • at lægerne har den nødvendige ekspertise
  • at borgere også i yderområder kan være sikre på akutbehandling af tilstrækkelig kvalitet (der  er netop afsat 500 mio. kr. hertil på finansloven)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

Jakob Axel Nielsen

Direktør, Cryos International, fhv. minister (K) & MF
cand.jur. (Aarhus Uni. 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024