Thorning mangler den magiske procent

ANALYSE: Thorning mangler stadig lidt i meningsmålingerne, før det er realistisk at indhente de blå i en valgkamp, og i regeringen kalkulerer man nu med muligheden for en valgdato lige efter folkemødet i midten af juni. 

Thornings 10-års jubilæum som formand var af de mange situationer den seneste måned, hvor hun kunne få positiv medieopmærksomhed, mens Løkke bare kunne se til fra sidelinjen.<br>
Thornings 10-års jubilæum som formand var af de mange situationer den seneste måned, hvor hun kunne få positiv medieopmærksomhed, mens Løkke bare kunne se til fra sidelinjen.
Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Erik Holstein

I de seneste måneder er der stort set hver uge blevet "udskrevet valg" af diverse folketingspolitikere eller kommentatorer – og i sidste uge lykkedes det ligefrem DR at udsende en SMS-meddelelse om, at valget nu var en realitet. Det kom noget bag på statsministeren, der på det tidspunkt befandt sig i folketingssalen til et debat om rigsfællesskabet. Det emne plejer sjældent at være et kabinetsspørgsmål.

Selvom det utvivlsomt har spillet ind i overvejelserne, at Helle Thorning-Schmidt (S) den sidste måned var midtpunkt i en stribe medievenlige jubilæer og photo-opportunities, er det stadig udviklingen i meningsmålingerne, der er afgørende. Regeringssiden har i et par måneder halet pænt ind på den borgerlige opposition, men det blå forspring er fortsat lige lovlig stort til at kunne indhentes i en valgkamp. Derfor vurderes chancen for en valgudskrivelse den næste uges tid til at være ringe.

I det sidste vægtede gennemsnit af meningsmålinger, professor Søren Risbjerg Thomsen har lavet for Altinget, står rød blok til 45,8 procent, mens de blå får 51,7. I snittet kommer hverken Alternativet eller Kristendemokraterne ind, og deler man deres stemmer ligeligt mellem blokkene, får rød blok ca. 47 procent og blå blok ca. 53 procent.

Fredag kom en ny Gallup-måling, der gav en pæn fremgang til Venstre, der ellers har taget vand ind en rum tid. Blandt de socialdemokratiske strateger vil man meget gerne have 47,5 til 48 procent, før man banker til – og her mangler lige knap en procent, før den startposition er på plads.

Går efter guldet
Derfor ventes statsministeren et se tiden an lidt endnu, før det besluttes endeligt, om valget skal holdes før eller efter sommerferien. Bliver det før sommer, kan valget eksempelvis udskrives d. 26. maj, hvorefter den mest sandsynlige valgdato vil være tirsdag d. 16. juni. Det vil i givet fald være på den anden side af det politiske folkemøde på Bornholm, der afholdes 11.-14. juni.

Bliver det efter sommer, vil fremlæggelsen af finansloven være en oplagt affyringsrampe for udskrivelsen af et valg, der i så fald vil blive afholdt omkring 1. september.

Der er spekuleret i, om den socialdemokratiske top ville satse på et valg i en situation, hvor man i det mindste kan få et hæderligt resultat for partiet. Når man nu ikke realistisk kunne håbe på at genvinde regeringsmagten.

Men med Thornings medvind siden nytår er der opstået en helt anderledes kampgejst, og nu prioriterer Socialdemokraterne entydigt at satse på en periode mere i regeringskontorerne.

Derfor giver det god mening for Thorning at se tiden an en uge eller to endnu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00