Thorning: Vi skal have briterne med tilbage på sporet

TOPMØDE: Statsministeren vil have klinket skårene mellem Storbritannien og resten af EU, efter den britiske premierminister er blevet isoleret blandt statslederne i forbindelse med udnævnelsen af den næste formand for EU-Kommissionen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt rækker hånden ud til sin britiske kollega David Cameron under de hårde forhandlinger om EU's topposter.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt rækker hånden ud til sin britiske kollega David Cameron under de hårde forhandlinger om EU's topposter.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Michael HjøllundRikke Albrechtsen

Jeg håber meget på, at vi efter i dag kan komme tilbage på sporet, hvor Storbritannien er en vigtig og indflydelsesrig partner i EU.

Helle Thorning-Schmidt (S)
Statsminister
Fakta
Tidsplan for toppostudnævnelse 

26.-27. juni: EU's stats- og regeringschefer mødes.
Det er målet, at de skal stille med deres bud på en ny kommissionsformand og måske endda på en eller flere af de andre topjobs, som skal besættes. Det gælder jobbet som formand for Det Europæiske Råd, EU's udenrigsrepræsentant og måske også en ny post som formand for euro-landene.

16. juli: Parlamentet stemmer om den nye kommissionsformand.
Ved en hemmelig afstemning skal de 751 parlamentarikere se, om de kan mønstre et flertal for den kandidat, som EU-cheferne stiller med.

Efterspil: Udnævnelse af eventuelle resterende topposter.
Hvis EU-cheferne ikke får sat navne på alle de nye topfigurer i EU-land ved denne uges topmøde, bliver de nødt til at mødes igen. Ifølge diplomatiske kilder vil det ske, når Parlamentet har stemt om kommissionsformanden. Der bliver spekuleret i topmødedatoer den 16., 17. og 18. juli, men intet er sikkert endnu.
BRUXELLES: Storbritannien er en vigtig spiller i EU, som ikke må skubbes væk fra det europæiske samarbejde.
 
Sådan lyder beskeden fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ved et topmøde i Bruxelles, hvor alt tyder på, at hun og hendes EU-chefkolleger vil isolere Storbritannien og mod premierminister David Camerons vilje stemme Luxembourgs Jean-Claude Juncker igennem som den næste chef for EU-Kommissionen.
 
”Vores opgave er derefter at forsøge at klinke skårene og sikre, at vi igen får Storbritannien på banen,” siger Helle Thorning-Schmidt.
 
Ikke mand for reformer 
Den britiske premierminister har gjort klart, at han ikke mener, at Juncker er den rette mand til jobbet. Den mangeårige statsminister i Luxembourg, der sad som fast formand for eurolandene, mens den økonomiske krise hærgede, er ifølge David Cameron for meget en mand af den gamle skole, der ikke vil slå ind på det reformspor mod et smallere EU, som han mener, samarbejdet behøver.
 
"Jean-Claude Juncker har i hele sit arbejdsliv stået i centrum for projektet om at øge Bruxelles' magt og reducere nationalstaternes indflydelse," sagde premierministeren, da han ankom til dagens møde*.
 
Cameron har ifølge avisen Financial Times tidligere advaret om, at det får konsekvenser, hvis de andre stats- og regeringschefer ikke lytter til hans bekymringer, og at det kan være med til at styrke dem, der taler for et britisk exit fra Unionen.
 
Vågn op, Storbritannien
Men det udfald afvises af flere EU-chefer, herunder Finlands nyudnævnte statsminister Alexander Stubb.
 
”David Cameron er en mand af principper. Han har haft en stærk følelse af, at Juncker var lidt for føderalistisk til hans smag. Men jeg tror, at vi kan gøre det godt igen og få løst op for situationen. Men jeg mener også, at nogen i Storbritannien snart for alvor må vågne op og se skriften på væggen. EU er en rigtig god ting for Storbritannien,” siger den finske statsminister.

På spørgsmålet om, hvorvidt dette kan blive en beslutning, der tvinger briterne mod døren, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt:
 
”Det håber jeg bestemt ikke. Jeg mener, at Storbritannien har brug for EU, men også at EU har brug for, at Storbritannien er en del af os”.
 
”Jeg håber meget på, at vi efter i dag kan komme tilbage på sporet, hvor Storbritannien er en vigtig og indflydelsesrig partner i EU,” understreger statsministeren.
 
*Opdateret med kommentar fra David Cameron. 
Dokumentation
Ud over at nominere statsledernes kandidat til posten som den næste formand for EU-kommissionen skal de 28 EU-chefer drøfte: 
  • De strategiske prioriteter for EU de næste fem år.
  • EU-landenes økonomi, herunder de lande-specifikke anbefalinger.
  • Strategiske retningslinjer inden for rets- og asylpolitik.
  • Klima- og energipolitik, herunder energisikkerhed og EU's 2030-mål.
  • Litauens indtræden i euro-samarbejdet, datosat til 1. januar 2015.
  • Albaniens nyerhvervede status som EU-kandidatland.
Derudover underskrives den økonomiske del af den handels- og associeringsaftale mellem EU og Ukraine, der var med til at udløse krisen mellem Ukraine og Rusland. I den forbindelse gæster Ukraines nye præsident, Petro Porosjenko, Bruxelles, hvor han også vil tale med stats- og regeringscheferne om situationen i landet.

Der underskrives også lignende aftaler med Moldova og Georgien.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Cameron

Udenrigsminister, Storbritannien, president, AlzheimerResearch UK
master i filosofi, politik og økonomi (PPE) (Oxford 1988)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024