Analyse af 
Erik Holstein

Thulesen bider i Vermunds akilleshæl

DF-formanden har haft en vis succes med at angribe efter Nye Borgerliges ultra-liberalistiske økonomiske politik. Derimod er en række andre forsøg på at tackle udfordringen fra Nye Borgerlige faldet til jorden.

Pernille Vermund vandt over Kristian Thulesen Dahl, da de mødtes første gang. Men nu ser Thulesen ud til at have fundet Vermunds svage punkt.
Pernille Vermund vandt over Kristian Thulesen Dahl, da de mødtes første gang. Men nu ser Thulesen ud til at have fundet Vermunds svage punkt.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Mønstret er ikke til at tage fejl af.

Først i folketingssalen, så i Deadline og senest på folkemødet på Bornholm hamrede Thulesen løs mod rivalerne hos Nye Borgerlige. Og i modsætning til den første duel mellem Pernille Vermund (NB) og Kristian Thulesen Dahl (DF) før valget i 2019 er temaet ikke længere udlændingepolitik. Det er skat og offentlig velfærd, der er stridens kerne.

Da Nye Borgerlige kom ind på vælgernes lystavle, var den hårdtslående udlændingepolitik partiets punchline. Pernille Vermund fik held til at fremstille sig selv som endnu mere tough end Kristian Thulesen Dahl, der var hæmmet af realpolitiske aftaler gennem de foregående 18 år.

DF havde haft en helt afgørende betydning for opstramningen af dansk udlændingepolitik fra 2001 og frem, men – kunne Vermund påpege – der er stadig masser af uløste problemer med islamisme, kriminalitet og parallelsamfund. Ifølge Vermund viser det, at DF’s politik har været utilstrækkelig.

Særlig ét punkt slog Vermund på igen og igen: Flygtninge og-migrantkrisen i 2015, hvor DF ikke fik stoppet strømmen af flygtninge og migranter på danske motorveje.

”Hvad tænkte du på, Kristian?” lød det fra Vermund i den første duel mellem de to i 2019.

Realpolitisk havde DF ingen mulighed for at presse Løkke til at lukke grænsen. Løkke havde hellere taget et valg, og opinionen var på det tidspunkt præget af stor sympati for de syriske flygtninge. Men oratorisk vandt Vermund holmgangen, og hun kunne med succes indtage den rebel-rolle, DF havde haft i sine første år.

Kristen genrejsning
I lang tid havde DF svært ved at finde et modsvar til Nye Borgerlige. Morten Messerschmidt forsøgte sidste sommer at blæse til ”kristen værdikamp”: kristendommen skulle fylde mere i det danske samfund, der skulle være større kendskab til Grundtvigs og Ingemanns salmer, og Danmark skulle kun tage kristne flygtninge.

Men Messerschmidts kristne genrejsning havde absolut ingen positiv virkning på DF’s meningsmålinger. Dansk Folkepartis vælgere er generelt lige så sekulære som resten af befolkningen, og de færreste ser integrationsproblemerne som resultat af en religionskrig. Derimod ser mange det som en kulturkamp mellem danske værdier og mellemøstlige værdier.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024