Tidligere styrelsesdirektør er skeptisk over for populært kommissionsforslag: "Tro ikke, at nationale it-løsninger kan strømline sundhedsvæsenet"

Strukturkommissionens anbefaling om en reform af it-området afslører ifølge Lisbeth Nielsen et teknologisyn, som ikke stemmer overens med virkeligheden. "Man tror, man kan vælge én løsning centralt og så kører det," siger den tidligere direktør i Sundhedsdatastyrelsen i et længere interview.

Foto: Pressefoto/Filadelfia
Andreas Wind

I otte år stod hun i spidsen for den nationale digitale infrastruktur for landets sundhedsdata.

Så det er nærliggende at tro, at Lisbeth Nielsen er en del af det kor, der bifalder ambitionerne om at centralisere store dele af ansvaret for sundhedsvæsenets it- og digitaliseringsområde i én stor national organisation.

Men den tidligere direktør i Sundhedsdatastyrelsen er skeptisk over for det markante forslag til en it-reform, som Sundhedsstrukturkommissionen kom med i sin rapport i juni.

"Udfordringen ved den organisering er, at så vil ledelserne med driftsansvar være længere væk fra beslutningerne. Men det er jo deres medarbejdere, der skal bruge it-systemerne," siger hun.

Efter hun forlod Sundhedsdatastyrelsen sidste år, er hun blevet administrerende direktør for Filadelfia Epilepsihospital og Sociale Tilbud. Alligevel blander hun sig nu i debatten om fremtidens digitale sundhedsvæsen.

"Man skal spørge sig selv, om det giver tilstrækkelig effekt at lave en så gennemgribende reform af det her område, med alt besværet og de store transformationsomkostninger, i forhold til hvad man gerne vil opnå. Det synes jeg er svært at argumentere for," siger hun.

{{toplink}}
Læs også

Den tidligere styrelsesdirektør mener ikke, at det står så skidt til med digitaliseringen i landet, som kommissionen har som sin præmis bag anbefalingen. 

"Digitalisering bliver tit gjort til noget, der fungerer dårligt, og hvor vi ofte dummer os. Men når man så kommer rundt i resten af Europa, synes folk, at det er fantastisk, alt det vi har og kan i Danmark."

Er der overhovedet brug for en reform af dette område af sundhedsvæsenet?

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024