To SF-ministre kan ryge ud af Folketinget

GEOGRAFISK PROGNOSE: Hvis der var valg nu, ville både Villy Søvndal og Pia Olsen Dyhr miste deres plads i Folketinget, viser Altinget.dks geografiske prognose.
Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Jørgen Skadhede

Vælgernes flugt fra SF betyder, at to af det kriseramte partis ministre ville ryge helt ud af Folketinget, hvis der var valg nu.

Både udenrigsminister Villys Søvndal (SF) og handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) vil ikke alene miste ministerposten, men også helt miste deres plads i Folketinget, sådan som partiets nuværende meningsmålinger ser ud.

Det viser Altinget.dks prognose, der er baseret på beregninger af valgforsker professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet.

Da SF i 2005 stod midt i et formandsvalg efter Holger K. Nielsen afgang var det netop Villy Søvndal og Pia Olsen Dyhr, der kæmpede om den ypperste post i partiet.

Fakta

Den geografiske prognose
Altinget.dk bringer de fleste måneder en geografisk prognose over, hvordan mandaterne vil falde i valgkredsene, hvis der var valg nu. Prognosen er lavet af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet på baggrund af et vægtet gennemsnit af månedens troværdige meningsmålinger og 58.000 Gallup-interviews fra 2012 og 2013. Altinget.dks redaktion vurderer herefter, hvilke kandidater der står til at ryge ud, og hvilke nye navne, der står til at komme ind.

Artiklen må citeres, når det sker inden for citatreglerne og med tydelig angivelse af Altinget.dk som kilde.

Foto:

Søvndal løb som bekendt med sejren dengang og opnåede i en række år nærmest kultagtig status og var med til at sikre SF stor vælgerfremgang. Siden har han og SF gennemlevet en større politisk deroute.

Stort mandefald hos S og SF
Villy Søvndal har længe stået til at ryge ud af Folketinget i Altinget.dks månedlige prognoser, men det er helt nyt, at heller ikke Pia Olsen Dyhr kan se frem til genvalg.

Vælgerne ville sende handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) ud af Folketinget, hvis der var valg nu.
Vælgerne ville sende handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) ud af Folketinget, hvis der var valg nu. Foto:

SF står lige nu til kun at få otte mandater valgt ind, hvilket ud over Søvndal og Olsen Dyhr også vil betyde farvel til Özlem Cekic, Eigil Andersen, Anne Baastrup samt Ole Sohn og Pernille Vigsø Bagge, der begge har besluttet sig for slet ikke at genopstille ved næste valg.

Læs hele Altinget.dks geografiske prognose om, hvem der ville blive valgt til Folketinget, hvis der var valg i dag på Altinget | Christiansborg her (kræver abonnement).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Risbjerg Thomsen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987), cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1971)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024