Vælgerne: SF skal være et arbejderparti

MENINGSMÅLING: Et flertal af vælgerene ønsker, at SF i højere grad end i dag skal være et parti, der varetager faglærte og ufaglærte arbejderes interesser. Tal fra valget i 2011 viser samtidig, at SF har svært ved at tiltrække arbejdervælgere.
Vælgerne er enige i Mattias Tesfayes mål om i højere grad at gøre SF til et arbejderparti. Ved valget i sepetmber 2011 havde SF svært ved at tiltrække vælgere med grundskole eller erhvervsfaglig baggrund. Derimod havde partiet en klar overrepræsentation af vælgere med videregående uddannelse.
Vælgerne er enige i Mattias Tesfayes mål om i højere grad at gøre SF til et arbejderparti. Ved valget i sepetmber 2011 havde SF svært ved at tiltrække vælgere med grundskole eller erhvervsfaglig baggrund. Derimod havde partiet en klar overrepræsentation af vælgere med videregående uddannelse.Foto: Ole Toft/Altinget.dk
Erik HolsteinMorten Øyen
Ideen om, at SF primært skal henvende sig til faglærte og ufaglærte arbejdere, får opbakning fra et klart flertal af vælgerne. Det viser en meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget.dk.

Målingen viser, at små 53 procent af vælgerne mener, SF i højere grad skal være et parti, der primært tager udgangspunkt i faglærte og ufaglærte arbejderes interesser. Modsat er kun 23 procent uenige i, at SF skal være et mere klassisk arbejderparti.

Blandt SF's egne vælgere støtter 55 procent idéen om, at SF i højere grad bliver et arbejderparti, 30 procent er imod. Undertallene for SF's vælgere er statistisk usikre, fordi SF's vælgerkorps efterhånden er ret begrænset. Men flertallet er dog så klart, at der ikke kan være tvivl om tendensen.

Få arbejdervælgere
Og der er åbenlyst plads til forbedringer. Tal, som Altinget.dk er kommet i besiddelse af, viser, at ved valget i september 2011 var det kun 21,4 procent med en grundskolebaggrund, der stemte SF, mens gruppen udgjorde 26,2 procent i befolkningen som sådan. Blandt vælgere med erhvervsfaglig baggrund stod det endnu værre til: Herfra stemte kun 25,9 procent på SF, mens gruppen udgjorde 37,4 procent af befolkningen.

Til gengæld havde SF langt større opbakning fra vælgere med videregående uddannelser, end man kunne forvente ud fra gruppens andel af befolkningen.

Skurvogenes interesser
Diskussionen om arbejderparti eller folkeparti eksploderede for et par uger siden, da det blev kendt i en større offentlighed, at næstformandskandidat Mattias Tesfaye ønskede at gøre SF til et parti, der skal varetage "skurvognenes" interesser.

Målingen viser, at vi kan være bedre til at henvende os til almindelige lønmodtagere. Vi ved også fra vælgerundersøgelser, at det er der rum til - og det ser jeg gerne, at vi gør noget ved.

Jesper Petersen
Politisk ordfører, (SF)

Tesfaye ønskede fredag ikke at kommentere meningsmålingen. Det vil SF's politiske ordfører Jesper Petersen derimod godt. Han mener, at diskussionen om arbejderparti frem for folkeparti er lidt kunstig, men målingen gør alligevel indtryk.

"Den viser, at vi kan være bedre til at henvende os til almindelige lønmodtagere. Vi ved også fra vælgerundersøgelser, at det er der rum til - og det ser jeg gerne, at vi gør noget ved," siger Jesper Petersen.

Skaffer nye arbejdspladser
Næstformandskandidat Meta Fuglsang mener, at SF allerede i dag er et parti for almindelige lønmodtagere:

"Vi repræsenterer dem på bedste vis, når vi er med til at skaffe praktikpladser og laver en kickstart af økonomien, der skaffer en masse nye arbejdspladser."

Fuglsang erkender dog, at SF har et problem med at tiltrække faglærte og ufaglærte arbejdere:

"Der er andre ting end fordelingspolitik i spil her. Selvom vi repræsenterer almindelige lønmodtagere i fordelingspolitikken, kan de jo godt være uenige med os i værdipolitikken."

Meget klar tendens
Undersøgelsen fra A&B Analyse viser, at der blandt vælgere fra Enhedslisten, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er et stort flertal, der mener, at SF i højere grad bør være et arbejderparti. De Radikales vælgere skiller sig ud som den eneste vælgergruppe, der er uenige.

En Ritzau-rundspørge viste torsdag, at et flertal af SF's lokalformænd har en anden holdning end vælgerne. Et klart flertal blandt lokalformændene er imod, at partiet i højere grad end i dag henvender sig mere til landets arbejdere.

Dokumentation
Spørgsmålet lød: Er du enig eller uenig i følgende udsagn: SF skal i højere grad end i dag være et arbejderparti, der primært tager udgangspunkt i faglærte og ufaglærte arbejderes interesser? 

Alle besvarelser n%
Enig64252,8%
Uenig28423,4%
Ved ikke28923,8%
Total1215100%

Hvilket parti ville du stemme på?

ELSFSR LAKVDF
Enig7355633356634163
Uenig2030255019102012 
Ved ikke715121725273925
Total i pct.100100100100100100100100

Meningsmålingen er foretaget på nettet på basis af 1215 politisk repræsentativt udvalgte svarpersoner. Undersøgelsesperioden er 29/3 til 3/4.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Jesper Petersen

MF (S), fhv. uddannelses- og forskningsminister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024