Analyse af 
Erik Holstein

Vælgervandringer viser SVM-regeringens strategiske problem

Med et betragteligt tab til både rød og blå blok er det meget svært at identificere en politisk linje, der kan give den samlede SVM-regering medvind. Derfor er det logisk, at de enkelte regeringspartier er begyndt at kæmpe for sig selv. Men S er også begyndt at tabe til en lidt overraskende kant.

Svært at finde en grimasse, der kan passe: Både Mette Frederiksen (S), Lars Løkke Rasmussen (M) og Troels Lund Poulsen (V) kan konstatere tilbagegang.
Svært at finde en grimasse, der kan passe: Både Mette Frederiksen (S), Lars Løkke Rasmussen (M) og Troels Lund Poulsen (V) kan konstatere tilbagegang.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Erik Holstein

Vælgerne er meget positive over for midterregeringer – og det brede samarbejde over midten får altid altid pæn opbakning af respondenterne i meningsmålingerne. I princippet altså.

For når vælgerne ser en midterregering materialisere sig i praksis, er begejstringen noget mindre. Så strømmer vælgerne ud af butikken til højre og venstre. Hele 7 procentpoint har forladt SVM til fordel for rød blok, mens 5,5 procentpoint af regeringspartiernes vælgere er gået over til blå blok. Det viser en ny analyse af vælgervandringer af professor ved KU Kasper Møller Hansen for Altinget.

Pia OD ude med snøren
Den absolut største enkeltbevægelse mellem partier foregår mellem S og SF, hvor SF-formand Pia Olsen Dyhr har begivet sig ud på en usædvanlig vellykket fisketur i det socialdemokratiske vælgerhav. Hele 5 procentprocent har S-formand Mette Frederiksen måttet afgive til rivalerne til venstre, og dermed fortsætter bevægelsen, der i første kvartal lød på 3,9 procentpoint. Dertil kommer et lille skvæt til Enhedslisten svarende til et enkelt mandat.

I lang tid tog Mette Frederiksen målingerne usædvanlig roligt, statsministeren havde lullet sig ind i en forestilling om, at det blot var uforpligtende målinger, og at det tabte kunne hentes ind igen på selve valgdagen.

Men det katastrofale nederlag ved EU-valget i juni understregede, at de ringe målinger sagtens kan materialisere sig i et valgresultat – og at der skal mere klassisk socialdemokratisk politik til, hvis stemmerne skal retur fra SF. Eksempelvis en lempelige regulering af pensionsalderen.

S tab til højre
S er også begyndt at tabe en smule til partierne på den nationalistiske højrefløj, DF og Danmarksdemokraterne. Ikke meget ganske vist, S afleverer et mandat til hver af de to partier, men det er alligevel værd at hold øje med for S-strategerne.

Siden 2017 er nettobevægelsen mellem S og den nationalistiske højrefløj gået socialdemokraternes vej, ikke mindst ved folketingsvalget i 2019, hvor S vandt omkring 50.000 stemmer fra DF.

Men efter et par år i regering med Moderaternes leder Lars Løkke Rasmussen – der i den aktuelle udgave er blød i udlændingepolitikken - har socialdemokraterne fået sværere ved at levere på den stramme udlændingepolitik, og signaturprojektet om et asylcenter i Rwanda er skudt til hjørne.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024