Debat

Velkommen til Danmark, Herr Oettinger

DEBAT: Fredag besøger EU's energikommissær, Günther Oettinger, Danmark. Vi skal tænke langt mere fremadrettet for at overkomme udfordringerne på energi- og klimaområdet. Derfor må kommissæren tage fat om nældens rod, lyder det fra Dansk Energis Ulrich Bang.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulrich Bang
EU-chef i Dansk Energi

Når Danmark 1. januar 2012 bliver formand for EU, sker det i tæt parløb med den tyske energikommissær Günther Oettinger, som har ansvaret for udviklingen af Europas fælles energipolitik. Günther Oettinger besøger Danmark i dag for at drøfte formandskab og fremtidens energipolitik. Fra Dansk Energi skal der lyde et varmt velkommen, men også et ønske om mere fælleseuropæisk energipolitik.

Den europæiske energisektor står over for massive investeringer i fornyelse af produktionsapparatet og i transmission af el og naturgas. Godt og vel hvert tredje kraftværk i EU skal udskiftes inden 2025, og investeringer for milliarder af euro ligger for.

Hvor skal vi hen?
Den brændende platform er klimaudfordringen, europæisk økonomi og forsyningssikkerhed. Det store spørgsmål er så, i hvilken retning den europæiske energisektor skal gå eller vil gå for at kunne håndtere disse spørgsmål. Taler vi om modernisering og omstilling af energisystemet til mere vedvarende energi og energieffektivitet, eller skal vi fortsætte med mere kul og gas?

Vores håb er, at energikommisæren med tysk snilde og grundighed tager fat om nældens rod og sikrer et velfungerende indre energimarked, så konkurrencen belønner de innovative og effektive selskaber til glæde for borgere og virksomheder. Lande, som ikke har implementeret de fælles EU-regler, bør stilles for EF-domstolen. Et integreret indre energimarked er forudsætningen og omdrejningspunktet for modernisering og omstilling af energisektoren.

Ulrich Bang
EU-chef i Dansk Energi

Vores håb er, at energikommissæren med tysk snilde og grundighed tager fat om nældens rod og sikrer et velfungerende indre energimarked, så konkurrencen belønner de innovative og effektive selskaber til glæde for borgere og virksomheder. Lande, som ikke har implementeret de fælles EU-regler, bør stilles for EF-domstolen. Et integreret indre energimarked er forudsætningen og omdrejningspunktet for modernisering og omstilling af energisektoren.

Nødvendigt at se langt frem
EU-energiplanen for 2050 bør desuden udstikke de politiske mål for energisektoren for 2030 og sikre, at den fælleseuropæiske CO2-kvotepris driver moderniseringen og omstillingen. Et øget CO2-mål i 2020 fra 20 til 30 pct. er kun første skridt på vejen. Vi har behov for delmål, som peger mod den 80-95 pct. reduktion i 2050, som EU's stats- og regeringschefer har vedtaget.

Det danske EU-formandskab skal samtidig sikre, at fundamentet for fremtidens europæiske elnet lægges, så Europas egne energiressourcer kan udnyttes, og importafhængigheden af kul, olie og gas reduceres. I energisektoren har investeringerne en lang levetid, og derfor skal vi starte med at bygge nu. Ved at sikre én linje, vil den europæiske energisektor kunne sikre private investeringer i morgendagens energiløsninger. Investeringer, som sikrer en høj forsyningssikkerhed med minimal klimapåvirkning, og som understøtter en europæisk økonomisk vækst.

Herr Oettinger, vi håber Deres ophold i Danmark vil være til inspiration for Dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024