Vestager er forsigtig optimist

PROGNOSE: Skønnet for væksten i år nedjusteres til 0,5 procent. Til gengæld vil bruttoledigheden falde med 8.000 personer. Det fremgår af Økonomisk Redegørelse, som økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) har offentliggjort mandag.
Foto: Pressebillede/Nicolai Perjesi
Redaktionen
"Der er baggrund for en meget forsigtig optimisme."

Det sagde økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) ved et pressemøde mandag formiddag, hvor hun præsenterede Økonomisk Redegørelse.

Redegørelsen indeholder regeringens vurdering af den økonomiske udvikling i Danmark og en prognose for dansk økonomi.

Skønnet for væksten i 2013 nedjusteres til 0,5 procent i forhold til skønnet i december, hvor man forventede en vækst på 1,2 procent i år. Nedjusteringen af væksten skyldes ifølge regeringen, at 2012 sluttede meget svagt. Forventningen er dog fortsat, at Danmark vil få en vækst på 1,6 procent næste år.

I Økonomisk Redegørelse er der godt nyt for de ledige, hvis regeringens forventninger holder stik. Skønnet er, at bruttoledigheden vil falde med 8.000 personer i år til 154.000 og næste år yderligere med 9.000 til 145.000.

Læs hele Økonomisk Redegørelse her.
 
Dokumentation
Fakta: Hovedpunkter fra Økonomisk Redegørelse

Aktiviteten i dansk økonomi holdes i 2013 oppe af den økonomiske politik, der især understøtter erhvervsinvesteringerne - både i private virksomheder og i regi af offentlige virksomheder - mens udviklingen i den internationale økonomi kun langsomt begynder at trække mere af fremgangen. I 2014 ventes fremgangen at blive mere selvbærende i takt med, at de internationale konjunkturer styrkes, og eksporten igen bliver en væsentligt drivkraft for væksten i dansk økonomi.

Der ventes en årsvækst i BNP på 0,5 pct. i år og 1,6 pct. næste år. Den store nedjustering af vækstskønnet for 2013 i forhold til Økonomisk Redegørelse december 2012 (på 1,2 pct.) skyldes primært, at 2012 sluttede meget svagt, og udgangspunktet for fremgangen i 2013 derfor er meget lavt.

Tilbagegangen i produktionen i slutningen af 2012 ventes - med forsinket virkning - at føre til et mindre fald i den private beskæftigelse i første halvdel af 2013. Væksten vurderes herefter at være tilstrækkelig til at sikre gradvis stigende beskæftigelse i løbet af anden halvdel af 2013. Det afspejler, at der i en række private erhverv med forholdsvis stort beskæftigelsesindhold i produktionen er sket en vis indhentning af et stort konjunkturbetinget fald i produktiviteten i forbindelse med tilbageslaget i 2008-09. Beskæftigelsesudviklingen i særligt de konkurrenceudsatte erhverv hæmmes dog stadig af en relativt svag produktivitetsudvikling i årene op til krisen, som har medvirket til opbygningen af et lønkonkurrenceevnetab siden 2000.

På baggrund af vækstudsigterne ventes beskæftigelsen i 2014 at være steget med omkring 8.000 personer i forhold til 2012 og bruttoledigheden at være faldet med omkring 17.000 personer. Dermed forventes en bruttoledighedsprocent på 5,0 pct. af arbejdsstyrken i 2014. Skønnet for bruttoledigheden indeholder ikke effekten af aftalen om ny og bedre indfasning af dagpengereformen, som er indgået efter fastlæggelsen af tal-grundlaget for prognosen.

Det offentlige underskud skønnes at blive 1,2 pct. af BNP i 2013 og 1,6 pct. af BNP i 2014. Underskuddene er begrænset af de forudsatte engangsindtægter på 20 mia. kr. i hvert af årene fra omlægning af kapitalpensionsbeskatningen. Også uden dette merprovenu holder underskuddene sig inden for grænsen på 3 pct. af BNP. Udviklingen skal dog også ses i lyset af, at provenuet fra pensionsafkastskatten (PAL), som historisk har udvist store udsving, ventes at ligge over det strukturelle niveau i 2013. Usikkerheden bidrager til et begrænset manøvrerum i den økonomiske politik.

Konjunkturudsigterne er fortsat præget af en betydelig usikkerhed. Risikoen for et opbrud i euroområdet er dog reduceret markant igennem det seneste års tid. Det er lagt til grund, at der sker en bedring af konjunktursituationen i den internationale økonomi gennem 2013 - især i euroområdet - og at det vil afføde større tillid til den økonomiske udvikling, også herhjemme.

Det er endvidere lagt til grund for prognosen, at finanspolitikken i Danmark gennemføres som planlagt inden for rammerne af en holdbar økonomisk politik, herunder budgetloven. Troværdighed om de offentlige finanser er en afgørende forudsætning for den økonomiske genopretning. Der er de senere år gennemført en række reformer for at sikre sunde offentlige finanser, som styrker tilliden til dansk økonomi.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024