Von der Leyen stikker ny forsvarskommissær en lang opgaveliste

EU’s første forsvarskommissær skal styrke den europæiske forsvarsfond, gøre Europa mindre sårbar overfor cyberangreb og knytte tættere bånd til Nato. Det fremgår af en lang opgaveliste fra EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen, der også vil have adskillige andre af de nye kommissærer til at arbejde med sikkerhed i den ene eller anden form.

Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Den 67-årige litauer Andrius Kubilius får nok at se til, hvis Europa-Parlamentet godkender ham til posten som EU’s første forsvarskommissær. Det fremgår af det såkaldte ”mission letter”, som EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen fremlagde, da hun tirsdag præsenterede sit bud på en ny EU-Kommission.

Alle kommissærkandidater har fået et ”mission letter” udstukket af von der Leyen.

{{toplink}}
Læs også

Brevet til Kubilius indeholder i alt 15 forsvarsrelaterede og fem rumrelaterede punkter, som von der Leyen gerne ser, at den tidligere litauiske premierminister og nuværende medlem af Europa-Parlamentet arbejder med som forsvars- og rumkommissær.

Hvor stor tyngde den nye kommissærpost får, er dog endnu uvist.

”Som det ser ud nu, kommer hans post og vigtigheden af den til at afhænge af, hvor mange penge man poster i det. Det finder vi først ud af, når de får forhandlet et program på plads for forsvarsindustrien,” påpeger chefanalytiker i Tænketanken Europa Christine Nissen og fortsætter:

”Lige nu er der jo afsat et relativt lille beløb, og så er der jo en masse snak om, at vi er nødt til at finde noget mere finansiering. Og det virker som om, at der er rigtig mange, der er åbne over for, at der skal findes finansiering til nogle forskellige emneområder herunder også forsvar.”

Øverst på den nye kommissærs ”to do-liste” har Ursula von der Leyen skrevet, at han skal udarbejde en hvidbog om fremtiden for Europas forsvar. Det har han 100 dage til at få på plads – regnet fra den dag den nye kommission er endelig godkendt og træder sammen.

”Den (hvidbogen, red.) bør danne rammen om en ny tilgang til forsvar og sikkerhed og identificere investeringsbehov for at levere fuldspektret europæiske forsvarskapacitet baseret på fælles investeringer, der gør EU og medlemsstaterne klar til de mest ekstreme militære beredskaber,” skriver Ursula von der Leyen i det syv sider lange brev.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024