Wammen ligger lavt i magt-hierarki

MAGTANALYSE: Europaminister Nicolai Wammen hører til i den tynde ende, når de politiske magtforhold på Slotsholmen dissekeres. Det viser ny analyse.
Den lave placering skyldes blandt andet, at europaminister Nicolai Wammen (S) ikke sidder i et centralt udvalg.
Den lave placering skyldes blandt andet, at europaminister Nicolai Wammen (S) ikke sidder i et centralt udvalg.Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Agnete Finnemann Scheel

Trods et af de højeste personlige stemmetal blandt ministrene og en pæn popularitet i befolkningen sidder europaminister Nicolai Wammen (S) med en relativ beskeden magt i forhold til resten af ministerholdet.

Det viser Altinget.dks nye rangliste over ministrenes magt i forhold til hinanden. Altinget | Magt er et online-magasin, som udkom onsdag.

Her scorer europaministeren en 19. plads på ranglisten. 

Er faldet i baggrunden i Socialdemokratiet
Den lave placering skyldes blandt andet, at Nicolai Wammen ikke har et ministerium, der har et permanent budget og heller ikke administrerer nogen betydelig lovgivning. 

"Ministeriet er jo reelt uden betydning i øjeblikket - og her efter EU-formandskabet er der faktisk ikke ret meget indhold tilbage i det, og det er frem for alt det, placeringen afspejler," siger politisk analytiker på Altinget.dk Erik Holstein.

Derfor kom posten som europaminister også som en overraskelse for flere, der havde spået Nicolai Wammen et tungere ministerium.

Fakta

Altinget | Magt er et digitalt magasin om magten i dansk politik.

Magasinet fokuserer blandt andet på magthierarkierne blandt ministre, ministerier, departementschefer og særlige rådgivere.

Altinget | Magt er på 70 sider.

Læs blandt andet:
Så magtfulde er de 23 ministre
Miniportrætter af alle ministre og ministerier
Hvilke departementschefer er mest magtfulde
Hvilke ministre har de bedste rådgivere
Så meget magt har de enkelte ministerier
Hvilke ministerier mister indflydelse
Giver popularitet magt
Hvad betyder erfaring for en minister
Hvorfor sidder mænd på de tunge poster i ministerier
Kampen om den grønne dagsorden
Desuden masser af lister om erfaring, løn, budgetter, troværdighed, gennemslagskraft mm.

"Nicolai Wammen er rykket noget ned i det interne hierarki i Socialdemokratiet i løbet af det sidste halvandet års tid, og det påvirker også hans placering som minister," siger Erik Holstein.

Nicolai Wammen sidder nemlig ikke i et af de centrale udvalg i regeringen, der har indflydelse på ministerens magtposition.

Radikale ministre snupper top og bund
Ind på en 20. plads kommer handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF), der er efterfulgt af de tre radikale ministre kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen, kulturminister Uffe Elbæk og sidst på Altingets rangliste udviklingsminister Christian Friis Bach.

Listen toppes desuden af økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, og statsminister Helle Thorning-Schmidt kommer ind på en 2. plads.

Slotsholmens magtforhold under mikroskopet
Analysen ser på det magtspil, der foregår i en regering. Det gælder både klart definerede spilleregler i regeringens udvalg, finanslovforhandlinger og lovgivningen, der giver nogle ministre mere magt end andre.

Derudover forholder ranglisten sig også til økonomiske midler, ansatte, stærke ministerier samt ministrenes popularitet og stemmetal. 

I magtanalysen findes også lister over ministrenes popularitet.

Her kan du købe Altinget | Magt (pris 59 kr.):
http://www.altinget.dk/magt/

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024