Skat og indvandrere uden vælgerinteresse

NOTE: Vælgerne ønsker fokus på velfærdsdebat, mens flygtninge, indvandrere og skattepolitik er langt nede på interesselisten.
Henrik Theil

Blot 9 pct. af vælgerne mener, at flygtninge og indvandrere er det vigtigste emne, som politikerne skal tage sig af. Dermed ligner det en deroute for det tidligere så højtprofilerede område. Vælgernes manglende interesse for emnet er en fordel for Socialdemokraterne, skriver LO's ugebrev A4.

Ugebrevet har foretaget en sammenligning mellem valget i 2005 og dette års valg af vælgernes foretrukne emner i den kommende valgkamp.

Trods vælgernes ønsker har flere af de politiske partier en interesse i, at valget kommer til at handle om flygtninge og indvandrere.

Mest åbenlyst gælder det for Dansk Folkeparti, Ny Alliance og Det Radikale Venstre, der alle har slået sig op på en klar profil på udlændingeområdet - dog med hver sit meget forskellige indhold.

Venstre og De Konservative kan dog også have en interesse i, at udlændinge igen kommer højt på dagsordenen. For De Konservative vil en diskussion om tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft være en god platform for at lancere partiets mærkesag "lavere skatter". Og for Venstre vil udlændingespørgsmålet være en kærkommen lejlighed til at stække Socialdemokraterne.

Ifølge lektor og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet er S det eneste parti, der ikke står til at vinde på et valg, hvor udlændinge er omdrejningspunktet.

Dokumentation
Både i 2007 og i 2005 er målingerne foretaget dagen efter, at der blev udskrevet valg.

Vælgerne er i dag mindre optagede af flygtninge og indvandrere, end de var, da 2005-valgkampen blev skudt i gang.

Hvilket spørgsmål er det efter din opfattelse mest vigtigt, at politikerne tager sig af?

 

2007

2005

Velfærd

44

38

Flygtninge og indvandrere

9

14

Skattepolitik

7

4

I grafikken er kun medtaget udvalgte emner. Alle tal i procent
Kilde: Ugebrevet A4 og  Epinion Capacent.

 


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024